NEWS

share-architects.com
6
May

Razlozi da posetite SHARE Beograd 2019 | Ostalo je još manje od sedam dana da se pridružite

Drugo izdanje SHARE Beograd  počinje 9. maja 2019. Nađite nas u Jugoslovenskoj kinoteci na uzbudljivom danu prezentacija nagrađivanih projekata, debata i radionica o stvarima vezanih za arhitekturu i šire.

Međunarodni govornici iz zemalja kao što su Austrija, Srbija, Holandija, Rumunija,Poljska, Belgija, Bugarska i Velika Britanija su već potvrdili svoje prisustvo na konferenciji. Ove godine smo vam pripremili tri neverovatna panela , obuhvatajući  projekte velikih razmera u Srbiji, arhitekturu i fasade i sprecijalno predavanje za goste koje će održati naš glavni govornik , Sven THORISSEN ,rukovodilac MVRDV-a.

Još ima vremena da nabavite svoju kartu!

Jako smo uzbuđeni zbog ovogodišnjeg drugog izdanja SHARE Beograd , koji počinje 9.Maja. Očekujemo nezaboravno izdanje, ispunjeno neverovatnim arhitektonskim projektima koji će vam oduzeti dah. Ako još niste imali prilike da uzmete kartu, voleli bismo da Vam predstavimo naše specijalne pakete. Za  više informacija o raspoloživosti i dodatnim pogodnostima karata, posetite našu zvaničnu stranicu SHARE Beograd 2019.

  • Standardna karta – 49€  (29€ za članove UAS-a ). Članovi Udruženja arhitekata Srbije (UAS) imaju benefit popusta prilikom registracije, na osnovu koda za popust dobijenog od udruženja. Ovaj popust važi samo za standardne karte.
  • Karta za mlade – 15€. Samo za mlade ispod 30.godina. Paket sadrži sve pogodnosti kao i standardna karta.
  • Specijalna karta za mlade (2+1) – 30€. Studenti koji kupe dve karte dobijaju treću gratis.
  • Biznis karta – 499€. Uključuje pristup SHARE Beograd 2019 predavanjima za dva učesnika, i obuhvata nekoliko ekskluzivnih pogodnosti.

EKSKLUZIVNA PONUDA za arhitekte: akreditovane arhitekte ostvaruju popust od 100% na registraciju za SHARE Beograd 2019. Registracija sa besplatnim popustom je zasnovana na kodu popusta dobijenom od Inženjerske komore Srbije (INKGOMORA).

VAŽNA NAPOMENA: Želeli bismo da obavestimo učesnike da će sve prezentacije biti održane i na srpskom i na engleskom jeziku, sa zajedničkim prevodom, kako bi zagarantovali odličnu komunikaciju za sve učesnike konferencije.

U tekstu ispod, podelićemo neke od bitnih detalja o govornicima koji će izaći na SHARE binu u Beogradu.

Upoznajte međunarodne predavače!

Sven THORISSEN | MVRDV – HOLANDIJA

MVRDV je jedna od najintrigantnijih globalnih arhitektonskih praksi sa projektima koji pokrivaju sve moguće razmere, sarađujući sa najsjajnijim ljudima iz celog sveta, uvek pomeraju granice i istražuju nove mogućnosti. Ove godine na SHARE Beograd 2013, arhitekta Sven THORISSEN će vas upoznati sa nekim od najboljih projekata MVRDV-a , uključujući:

 

-KoolKiel, mešoviti kompleks od 65.000 kvadratnih metara koji će doprineti novom razvoju postindustrijskog mesta u Kilu, Nemačka. Obuhvata hotel, kancelarije, stanovanje, komercijalne prostore i prostore za događaje. KoolKiel koristi fleksibilan sistem dizajna, pre nego fiksan i nepromenljiv plan, dozvoljavajući dizajnu da se lako prilagodi željama i potrebama zajednice kako razvoj dizajna progresira.

– Unterfohring park-selo , moderan kancelarisjki kompleks sa mešovitim javnim i privatnim prostorima. Svaka zgrada kompleksa ima svoju adresu i identitet, varirajući u volumenu i fasadnom materijalu. Trg ’’bez automobila’’, funkcioniše kao mesto susreta ,otvoreno za javnost za devetnaest različitih zgrada.’’Selo’’ popunjava centralnu prazninu u komercijalnoj zoni Unterfohring Parka, postajući nov centar.

-Projekat Markthall, održiva kombinacija hrane, slobodnog vremena, življenja i parking prostora; hibridna zgrada u kojoj su sve funkcije potpuno integrisane kako bi se poboljšale njihove sinergetične mogućnosti.

Jeroen SCHIPPER | Orange Architects – HOLANDIJA

Osnovana 2010, multidisciplinarna dizajnerska firma Orange Architects radi na međunarodnom planu u oblasti arhitekture, enterijera i urbanog planiranja, razvijajući privlačne, konceptualno sofisticirane odgovore na složene prostorne izazove.’’Naš racionalan pristup je ublažen našom senzibilnošću na lokalni karakter, okruženje i korisnike.’’Jeroen SCHIPPER, partner kompanije Orange Architects predstaviće neke od najuspešnijih projekata firme, uključujući:

 

– ’’The Cube’’ (’’Kocka’’) , nagrađivani projekat smešten u Bejrutu. Koncept stambenog dizajna je jednostavan, ali opet izuzetno efikasan. Igra se volumenima na svakom spratu kako bi stanovnicima ponudio jedinstvene otvorene prostore i panoramski pogled na glavni grad Libana. Dizajn slaže četrnaest zarotiranih osnova sprata na vrh predvorja, stvarajući 21 apartman sa fluidnim prostorima, velikim balkonma, i prozorskim okvirima od zida do zida. Struktura je jedinstvena zbog korišćenja samokonsolidujućeg betona koji omogućava da se opterećenja usmeravaju na četiri područja rotiranih nosača na svakom spartu, bez dodatnih strukuralnih ploča na fasadama.

Radmir SERAFIMOV | Atelier Serafimov Architects – BUGARSKA

Osnovan 1999,Atelier Serafimov Architects je arhitektonska, inženjerska i urbanističko-projektantska firma koja je oduvek bila fokusirana na postizanje kreativnog, inteligentnog i realističnog rezultata sa svakim završenim projektom.’’Stvaranjem mnoštva projekata dizajna za nove zgrade i rekonstrukcije, studijama izvodljivosti i studijama master planiranja, postigli smo profesionalnu poziciju i priznanje na lokalnom tržištu.’’Na SHARE Beograd 2019 konferenciji ,  Radomir SERAFIMOV , osnivač i izvršni direktor Atelier Serafimov Architects, predstaviće nam:

 

– Polygraphia Office Center (Poligrafski poslovni centar), značajnu istorjsku zgradu pretvorenu u savremeni poslovni kompleks koji se ističe kao vodeći kancelarijski projekat u centru Sofije. Poligrafija je vrhunski radni centar, umetnički prostor i odlično mesto poslovnih susreta, koja kombinuje klasičnu i modernu arhitekturu, i na taj način stvara svoj jedinstven stil.

Michael GRUBB | Michael Grubb Studio – UK

Michael GRUBB – osnivač i kreativni direktor u Michael Grubb studiju, pridržava se  filozofije u kojoj ’’Svetlo definiše prostore koje koristimo, opisuje priče koje pričamo i utiče na naše blagostanje’’. Studio je tokom godina bio uključen u brojne nagrađivane projekte rasvete, uključujući Olimpijski park kraljce Elizabete i Dalston krovni park u Velikoj Britaniji, Lavazza muzej u Italiji , Ginisovo skladište u Irskoj i mnoge druge.

 

Dijalog je neophodan element u kreativnom procesu. Možda ćete osvetljivati komercijalnu zgradu ili javni prostor ili razvijati strategiju rasvete za ceo grad, ali svaki projekat ima svoju priču koju treba da ispriča a sve one počinju razgovorom. 

Na SHARE-u Beograd 2019, Michael Grubb će biti naš međunarodni predavač o rasveti naše specijalne sesije osvetljenja Zumtobel grupe. Njegova prezentacija nosi naziv ’’Brendiranje svetlom’’.

Arne HOFMANN  | Bollinger + Grohmann – AUSTRIA

Osnovana 1983. godine, inženjerska praksa Bollinger + Grohmann Ingenieure usmerava svoju misiju na razvoj po meri, od koncepta do izvođenja u području arhitekture i dizajna; stalno nastojeći da zadrži otvoren um u odnosu sa svim akterima. Imajući u vidu održivost, rad kancelarije se odvija u tandemu sa tehnološkim i društvenim napretkom.

 

Sa akademskom pozadinom u arhitekturi, Arne Hofmann je svoju karijeru fokusirao na parametarsko projektovanje prostornih struktura. Kao generalni direktor inženjerske prakse Bollinger + Grohmann, pridružiće nam se na SHARE-u Beograd 2019. kako bi nam otkrio nešto više o najuspešnijim projektima u kancelariji, uključujući Centar za učenje Sheikh Zaied i Muzej Bauhaus u Dessau.

Krzisztof INGARDEN | INGARDEN & EVI ARCHITEKCI – POLJSKA

Arhitektura je najintrigantnija kada je otvorena prema tehnologiji i dostignućima u umetnosti i nauci bez zanemarivanja lokalnih tradicija gradnje i kada stvara prostor koji je prihvaćen od strane  lokalnih zajednica, kao i kada je razumljiva od strane pojedinca.

 

Krzisztof Ingarden, osnivač INGARDEN & EVI ARCHITEKCI, održaće posebnu prezentaciju pod nazivom ,,Lokalizovana modernost’’, koja će istaknuti jedinstven pristup studija arhitekturi, u kojem se navodi da „mi stvaramo arhitekturu, koja odgovara na lokalitet, a istovremeno je „prijateljski nastrojena ljudima “- njena materijalnost igra primarnu ulogu u doživljavanju je ljudskim čulima. ”

Giusseppe FARRIS | Farris Studio – ITALIJA

Osnovan 2008. godine, italijanski arhitektonski biro Studio Farris se pridržava jednog cilja: da otkrije svoj unutrašnji potencijal u svakom projektu, preispitujući očigledno, istražujući okolinu i kulturno nasleđe. Kao gostujući govornik, osnivač, arhitekta Giusseppe Farris će predstaviti:

 

– “Park kulu” u Antverpenu, Belgija. Projekat je razvijen u saradnji sa ELD studiom. Kao gradski reper, igra važnu ulogu u preoblikovanju gradskog horizonta. Sa ukupnom visinom od 78 metara, Park kula je danas jedna od najviših zgrada u Antverpenu i zato igra važnu ulogu u preoblikovanju svog horizonta. Upečatljivo sjajna bela spoljašnjost pretvara kulu u svetionik koji privlači pažnju i koji se ističe kao orijentir za celu četvrt. Smeštena duž jednog od najvažnijih puteva u Antverpenu, kula deluje kao kapija kada se ulazi u grad.

Upoznajte srpske govornike na  SHARE Beogradu 2019

Vladimir LOJANICA | Proaspekt – SRBIJA

Osnovan 2000. godine, srpski arhitektonski studio Proaspekt usmerava svoje aktivnosti  na arhitektonsko projektovanje, dizajn enterijera i urbanističko planiranje, kroz različite metode i tehnike kao što su idejna rešenja, multimedijalne prezentacije i konsultovanje. Arhitekta Vladimir Lojanica, osnivač biroa, pridružiće nam se na SHARE-u Beograd 2019. godine sa specijalnom prezentacijom pod nazivom „Autobuska stanica i NCR zgrade“, koja će se fokusirati na priznate projekte koji su završeni tokom prethodnih godina.

Zoran ABADIĆ | Studio 1X2 – SRBIJA

Osnovan 2005. godine, srpski arhitektonski biro 1X2 STUDIO posvećen je dizajniranju i izgradnji javnih i stambenih objekata, posebno pravosudnih objekata, sudova i infrastruktura, socijalnog stanovanja i stanovanja za izbeglice i raseljena lica. Neki od najnovijih nagrada i spomena studia su: Nagrada Big See Architecture, Ljubljana 2019, Nacionalna nominacija za nagradu Mies van der Rohe 2019, i Posebno priznanje 21. Salona arhitekture.

 

Osnivač studija, arhitekta Zoran ABADIĆ, imaće posebnu prezentaciju na SHARE-u Beograd 2019. godine na temu „OBJEKAT Zgrada sudske vlasti – Prekršajni sud Pančevo“ – projekat koji je usmeren na preseljenje prekršajnog suda Pančevo na periferiju. Cilj je razviti demokratski entitet javne institucionalne modernosti u okviru nove stvarnosti koja predstavlja njegove principe i ciljeve u vezi sa poboljšanjem pružanja pravde – nezavisnost, nepristrasnost i kvalitet, kompetentnost, odgovornost i efikasnost.

Snežana VESNIĆ | Studio Neoarhitekti – SRBIJA

Arhitekta, asistent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i suosnivač studia Neoarhitekti, dr Snežana Vesnić je nagrađivani autor, dva puta nominovan za nagradu Mies van der Rohe (Poslovna zgrada Tekstil, 2009, Villa Pavlović, 2019). Njen teorijski rad i arhitektonska praksa fokusirani su na istraživanje i proizvodnju „arhitektonskih koncepata“.

Arhitekta, vanredni profesor na Odseku za arhitekturu UBFA i objavljivani autor, dr Vladimir Milenković, suosnivač je srpskog studia za arhitekturu Neoarhitekti, zajedno sa koleginicom Snežanom Vesnić. Područje njegovog interesa uključuje teoriju forme, metodologiju dizajna i prakse projektovanja. Autor je i dve knjige: “Arhitektonska forma i multifunkcionalnost” (Beograd 2004) i “Forma prati temu” (Beograd 2015).

I Snežana Vesnić i Vladimir Milenković iz studia Neoarhitekti pridružiće nam se na SHARE-u Beograd 2019. na posebnoj prezentaciji o vili Pavlović – jednom od najimpresivnijih arhitektonskih projekata studija; rezidencijalnoj vili smeštenoj na ivici polu-urbanog naselja, na vrhu jedne od najpoznatijih planina u Srbiji.

Dragana KONSTANTINOVIĆ | Univerzitet u Novom Sadu – SRBIJA

Dr Dragana Konstantinović radi kao docent na Katedri za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Radi kao arhitekta i kao aktivni istraživač u oblasti arhitekture i urbanizma. U poslednje vreme arhitektonska praksa je povezana sa Odeljenjem za arhitekturu i urbanizam, koji je bio zadužen za razvoj velikih projekata u okviru Univerzitetskog kampusa Novi Sad, uključujući: Univerzitetsku zgradu Univerziteta i naučno-tehnološki park UNS, faza 2.

OPERA OMNIA Razlikovanje | Arhitekta Aleksandar STJEPANOVIĆ

Za značajna dostignuća u oblasti arhitekture, kao i za ulogu odigranu u razvoju značajnih arhitektonskih projekata tokom njegove karijere, ove godine na SHARE-u Beograd 2019. “Opera Omnia” SHARE sertifikat će biti uručen arhitekti Aleksandru STJEPANOVIĆU, bivšem predsedniku Saveza arhitekata u Srbiji.

Nakon diplomiranja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1957. godine, Aleksandar Stjepanović se zaposlio u Urbanističkom zavodu. 1963. godine, u vreme važnih dostignuća na arhitektonskim konkursima u Beogradu i Zagrebu, postao je asistent na domaćem univerzitetu. Tokom svoje karijere bio je predsednik Udruženja arhitekata Beograda (od 1995. godine) i Saveza arhitekata Srbije; kao i član uredništva časopisa “Arhitektura-urbanizam”.

Obiman rad Aleksandra Stjepanovića obuhvata preko 80 projekata, od kojih je realizovano više od trećine. Na predlog prethodnih kolega dobitnika najviših priznanja Saveza arhitekata Srbije, osvojio je Veliku nagradu za arhitekturu 1992. godine.

Radionice koje ne možete propustiti na SHARE-u  Beograd 2019.

“ZUMTOBEL” / “UPOTREBA NOVIH TEHNOLOGIJA U PREDSTAVLJANJU SVETLOSNIH REŠENJA”

Pretvorite vaš pametni telefon u uređaj za virtuelnu stvarnost i istražite novi nivo osvetljenja. Probajte i osetite kako se rešenja za osvetljenje mogu predstaviti na moderan način i kako možete imati koristi od znanja o tehnologiji koja se može podešavati.

Predstavljaju : Denis Biškup, regionalni marketing menadžer SEE Zumtobel grupe.

SHARE Architects je vodeći konferencijski program koji okuplja neke od najboljih arhitekata, urbanih dizajnera i planera u srednjoistočnoj Evropi. Svaka od 10 konferencija koje organizuje SHARE ove 2019. godine biće sve-u-jednom, jednodnevni događaj, i obuhvataće  prezentacije i razgovore o svemu što je vezano za arhitekturu i izvan nje.