NEWS

share-architects.com
20
Oct

Biroul de arhitectură Dico și Țigănaș prezintă la SHARE România 2023 expoziția „10 + 10 + 10 = 25”

Prezentarea de excepție „10 încercări + 10 așteptări + 10 realizări = 25 ani”, realizată de Dico și Țigănaș, este  inclusă în cadrul expozitiei „Blueprints of Innovation: Showcasing Architecture’s Leading Firms”, găzduită în premieră de Forumul Internațional de Arhitectură SHARE România 2023. Cu acest prilej, cinci firme de arhitectură renumite din România își vor dezvălui proiectele inovatoare într-o prezentare colectivă. SHARE România 2023 se va desfășura la București, în perioada 1 – 2 noiembrie, la Radisson Blu Hotel.

Despre expoziție

 Dico și Țigănaș: „Un birou de proiectare încearcă prin propuneri, așteaptă prin proiecte și realizează prin construcții.

Am făcut o selecție a încercărilor, așteptărilor și realizărilor din primii noștri 25 de ani de lucru în formula Dico și Țigănaș. De fapt, acum scriem dicoșițigănaș împreună ca nume comun, recunoscând astfel co-creația, colaborarea și contribuțiile echipei.

Încercările sunt proiecte de concurs și oferte sau concepte care, dintr-un motiv sau altul, nu le-am câștigat, nu le-am contractat, nu s-au realizat și nu vor fi realizate așa cum le-am gândit noi. Selecția vine din toată perioada noastră de existență.

Așteptările sunt legate de proiectele care se află în diferite stadii și se îndreaptă către a fi construite și folosite. Selecția reflectă perioada recentă, cele mai multe fiind aprobate și chiar în construcție.

Realizările sunt proiectele construite, care și-au început viața în lumea reală și care au rămas cumva parte din familia noastră, care crește.

Facem parte dintr-o Românie a primelor decenii ale secolului 21 de până acum reflectând piața, efectele specializării și mai ales clienții de cursă lungă.

Cum suntem noi puteți citi din carte, care este fotografia noastră de grup și un selfie în același timp.

Cum arătăm în fotografie? Suntem oameni și arhitectură, înconjurați de coechipieri, clienți, constructori, case și cei care le folosesc, care nu sunt deloc puțini.”

Proiectele ce urmează a fi prezentate la SHARE România 2023 fac parte din următoarele categorii:

Încercări

 1. Science Campus, Cluj – colaborare cu ZHA și Beyond
 2. Turnul Cluj-Arena, Cluj
 3. Ventilatorul, București
 4. Stadion, Bistrița
 5. Stadion, Bacău
 6. River Side, Cluj
 7. Centrul Cultural, Oradea
 8. Citadela Residences, Cluj
 9. Liceul Nicolae Bălcescu, Cluj
 10. Opera Hub, Cluj

Așteptări

 1. Sala Polivalentă, Brașov
 2. Bosch Engineering, Cluj
 3. Parcaj Avram Iancu, Cluj
 4. Stadion, Târgoviște
 5. Institutul de Cercetare pentru Inteligență Artificială, Cluj
 6. Judecătorie, Târgu Neamț
 7. Centrul Integrat de Transplant, Cluj
 8. UT HUB, fosta Casă de modă, Cluj
 9. Spitalul de copii, Cluj
 10. Stadion, Oradea

Realizări

 1. Cluj Arena, Cluj
 2. Stadionul Național de Rugby Arcul de Trumf, București
 3. Stadionul Ion Oblemenco, Craiova
 4. BT Arena, Cluj
 5. Binarium, Cluj
 6. Central Park Residences, Cluj
 7. Biasini Residences, Cluj
 8. Cantina Bosch, Blaj
 9. Sala Polivalentă Bistrița
 10. Stadion, Tîrgu Jiu

Vor fi prezentate video :

 • BT Arena – film
 • SNRAT – film
 • Sala Polivalenta Brașov – animație
 • Stadion Târgoviște – animație
 • Ion Oblemenco – animație
 • Stadion târgu Jiu – animație
 • DT – colaj film

Despre birou:

Dico și Țigănaș este un birou care aparține lumii reale, lumii posibile și provocărilor actuale. Acest lucru nu îi împiedică deloc să încerce de fiecare dată să ridice ștacheta la orice ocazie. Pentru lucrările construite și în uz, sunt recunoscători clienților, colaboratorilor și constructorilor. Pentru cele doar imaginate și proiectate, au o lume paralelă a posibilităților în care le păstrează pe toate, unele având încă o șansă. Ambele pot fi considerate ca o căutare a mai bineului, în timp ce perfecțiunea nu există. Experiența și energia tinerilor, calculatoarele și utilizatorii lor, arhitecții, planificatorii și inginerii, zile lungi și nopți scurte, luând întotdeauna în considerare clienții și utilizatorii finali. Nu există secrete pentru rezultatele lor, cu excepția încăpățânării de a face întotdeauna mai bine decât înainte. Intrați în lumea lor, care devine a voastră prin aceasta.

 

 „Blueprints of Innovation: Showcasing Architecture’s Leading Firms” este o expoziție de arhitectură fără precedent, organizată de SHARE Architects. Invitații primei ediții sunt ADNBA, Andreescu&Gaivoronschi, Dico&Țigănaș, AGD și PickTwo Studio. Această ediție a expoziției se va bucura și de prezența specială a EAA Emre Arolat Architecture și va prezenta două expoziții invitate din Cipru și Slovenia: „State Cypriot Architecture Award” și „Arhitectura ca act de politică”, semnată de Studio Krištof arhitekti.

 

Despre SHARE România 2023

Forumul SHARE România este un eveniment de anvergură organizat anual de SHARE Architects, fiecare ediție reunind peste 500 de experți români și străini deopotrivă, de la arhitecți consacrați, ingineri, proiectanți, experți tehnici, investitori și până la reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale. Evenimentul se va desfășura la Radisson Blu Hotel București și va găzdui speakeri renumiți precum Odile Decq, fondatoarea Studio Odile Decq, Franța; Emre Arolat, Co-fondator EAA-Emre Arolat Architecture, Turcia; Gabriela Etchegaray, Co-Fondator Ambrosi Etchegaray, Mexic și Luca Molinari, Fondator Luca Molinari Studio – Architecture Consulting&Curatorship, Italia. Înregistrarea la Forumul Internațional de Arhitectură SHARE România 2023 se face pe site-ul share-architects.com.