NEWS

share-architects.com
20
Oct

Arhitectura în lumina inovației: SHARE România 2023

Cea de-a 30-a ediție a Forumului Internațional de Arhitectură SHARE România 2023, care se va desfășura în perioada 1 – 2 noiembrie, se remarcă printr-un eveniment special: lansarea expoziției “Blueprints of Innovation: Showcasing Architecture’s Leading Firms”, care va oferi o incursiune fascinantă în lumea creativă a cinci firme de arhitectură emblematice din România, dezvăluind practicile inovatoare într-o  prezentare colectivă. 

Expoziția „ANDREESCU & GAIVORONSCHI  15 / 33”, realizată de biroul de arhitectură ANDREESCU & GAIVORONSCHI, este inclusă în colecția de prezentări din cadrul SHARE România 2023. 

Despre expoziție:

„ANDREESCU & GAIVORONSCHI 15/33” se concentrează asupra celor mai recenți 15 ani din cei 33 de la înființarea biroului de arhitectură, marcând prima expoziție majoră a acestuia organizată de Arhitext Design odată cu lansarea Monografiei biroului, în anul 2008.

Expoziția ANDREESCU & GAIVORONSCHI 15/33″ va cuprinde o selecție de proiecte recente, printre care și unele complet necunoscute, cu grade variate de complexitate. Aceste proiecte includ atât Masterplanul pentru Cetatea Aradului și ISHO Timișoara, cât și lucrări notabile precum British International School și Centrul Eparhial Creștin Ortodox pentru Tineret, toate situate în orașul Timișoara. Expoziția va avea două proiecții pe pereți opuși: una cu o sinteză concisă a celor 15 ani de activitate și alta cu un film captivant despre restaurarea ecluzei din secolul XVIII din Timișoara. Vor exista panouri expoziționale detaliate și machete expuse pentru o experiență vizuală completă, iar prezentarea de pe ecran va completa informațiile expuse pe panouri, inclusiv imagini atmosferice, desene și schițe.

ANDREESCU & GAIVORONSCHI:  „Având în vedere lunga evoluție a firmei noastre, trei aspecte remarcabile se evidențiază cu claritate:

Căutarea continuă, explorarea de noi domenii și căutarea unor noi modalități de formulare a proiectului, generarea de povești și bucuria descoperirilor nesfârșite; am încercat să transpunem viziunile noastre în realitatea materială pentru a le face inteligibile și accesibile. A fost un proces dificil, nu fără riscuri, dar a meritat. 

Am considerat că fiecare proiect trebuie să fie un dialog cu o serie de realități preexistente, dar și o investigație a lucrurilor care încă nu există. Un proiect este o viziune interpretativă a faptelor, dar și o intervenție durabilă în evoluția lucrurilor, care implică responsabilitate. Este mai mult decât contextualism, este o intervenție delicată în fluxul realității. 

Un proiect este o căutare continuă a “ambiente-ului”, a atmosferei care vă învăluie și vă face sensibili la ceea ce nu este imediat vizibil. Arhitectul utilizează materiale și lumină, mișcare și imobilitate, prezență și absență pentru a îmbogăți viața de zi cu zi și a o face semnificativă. Este o răscumpărare a momentelor pierdute și o recuperare a sensului. Este creație.”

 

Despre birou:

ANDREESCU &; GAIVORONSCHI aniversează 33 de ani în arhitectura contemporană românească. O serie de proiecte și edificii au obținut recunoaștere. Printre cele peste 60 de distincții naționale și internaționale, cele mai importante sunt:

  •         Premiul european pentru construcții metalice ECCS în 1997;
  •         Nominalizat la The Mies van der Rohe European Architecture Award, 2008 și 2012, nominalizat la WAF – World Architecture Festival, Barcelona 2010 și Berlin 2016;
  •         Nominalizat la WAN Awards 2011 – Sectorul clădirilor publice (World Architecture News.com) și 2012 – Sectorul rezidențial (World Architecture News.com).
  •         Câștigător la Festivalul de Arhitectură BIG SEE Ljubljana în 2019, 2020, 2021.
  •         Juriul internațional al președintelui Premiul Trofeului Saint Gobain Gyproc 2021.
  •         Câștigător la German Design Awards în 2018 și 2020, nominalizare în 2022.
  •         Premiile Euro regionale BETA în 2016 și 2018. Premii și nominalizări la Bienala Națională 1996, 2000, 2004, 2006, 2010, 2014, 2018, 2021.

Principalele sale proiecte se regăsesc pe site-uri importante precum World  Buildings Directory – World Architecture Forum, Open Buildings, Top Box Design, Archidaily, Architizer, Freshome, fiind expuse la Bienala Internațională de Arhitectură de la Veneția în 1991 și 1996, la București, Cluj-Napoca, Budapesta, Leipzig, Salon.

 „Blueprints of Innovation: Showcasing Architecture’s Leading Firms” este o expoziție de arhitectură fără precedent, în cadrul căreia cinci firme de arhitectură românești de top îi vor introduce pe participanții Forumului Internațional de Arhitectură SHARE România 2023 într-o lume a proiectelor inovatoare, în prima lor prezentare colectivă. 

Pe lângă Andreescu&Gaivoronschi, invitați ai primei ediții mai sunt firmele de arhitectură ADNBA, Dico&Țigănaș, AGD și PickTwo Studio. Această ediție a expoziției se va bucura și de prezența specială a EAA Emre Arolat Architectue, prilej pentru public să exploreze două expoziții invitate din Cipru și Slovenia: „State Cypriot Architecture Award” și „Arhitectura ca act de politică”, semnată de Studio Krištof arhitekti.

 

Despre SHARE România 2023

Forumul SHARE România este un eveniment de anvergură organizat anual de SHARE Architects, fiecare ediție reunind peste 500 de experți români și străini deopotrivă, de la arhitecți consacrați, ingineri, proiectanți, experți tehnici, investitori și până la reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale. Evenimentul se va desfășura la Radisson Blu Hotel București și va găzdui speakeri renumiți precum Odile Decq, fondatoarea Studio Odile Decq, Franța; Emre Arolat, Co-fondator EAA-Emre Arolat Architecture, Turcia; Gabriela Etchegaray, Co-Fondator Ambrosi Etchegaray, Mexic și Luca Molinari, Fondator Luca Molinari Studio – Architecture Consulting&Curatorship, Italia. Înregistrarea la Forumul Internațional de Arhitectură SHARE România 2023 se face pe site-ul share-architects.com.