NEWS

share-architects.com
20
Aug

Cradle-to-Cradle pentru viitorul construcţiilor din România

Schüco este lider la nivel global, cu 46 de sisteme deja certificate C2C cu statut Silver şi 9 Bronze la nivel internaţional.

Care este viitorul construcţiilor?

O întrebare care se află constant în gândurile specialiştilor în construcţii de pretutindeni. Construcţii durabile, sigure şi economice cu design individualizat, acestea sunt câteva dintre atributele pe care atât investitorii, cât şi dezvoltatorii, le au în vedere atunci când se raportează la construcţiile viitorului.

Cu toate astea, există o problemă majoră cu care ne confruntăm. La nivel global, consumăm 1,7 ori mai multe resurse decât planeta poate oferi. Cererea de materiale de construcție este în creștere și va deveni din ce în ce mai dificil de acoperit în viitor. Întrucât materiile prime sunt limitate, reciclarea de înaltă calitate și reutilizarea materialelor devin din ce în ce mai importante pentru industria construcțiilor. Astfel, provocările viitorului stau în utilizarea sigură și eficientă din punct de vedere economic și ecologic a resurselor și materialelor.

 

Cum răspund specialiştii?

Prin adoptarea pactului ecologic Green Deal la nivelul Uniunii Europene se încearcă tranziţia către o economie verde. Pentru a atinge acest deziderat, recomandările/direcţiile la nivel european se îndreaptă către decarbonizarea industriei, transporturilor, energiei şi construcţiilor.

În acest sens, specialişti din cadrul ift Rosenheim, laborator de testare acreditat la nivel internațional, susţin că în scopul reducerii emisiilor de dioxid de carbon şi a îmbunătăţirii eficienţei energetice a tuturor materialelor utilizate şi cu atât mai mult a celor care sunt instalate la interfaţa dintre mediul interior şi cel exterior, Green Deal va impune folosirea de materii prime provenite din procese de reciclare fie în mod exclusiv, fie în proporţii foarte mari[1].

Produsele, prin designul lor, vor avea obligaţia de a îmbunătăţi sustenabilitatea imobilelor ce le integrează şi de a încuraja economia circulară, prin transformarea lor facilă în resurse ce pot fi reutilizate în procesele de producţie.

 

Filozofia Cradle to Cradle stă la baza dezvoltării tuturor produselor partenerului nostru, Schüco. Schüco a fost mereu unul dintre pionierii în industria construcțiilor, nu numai în ceea ce privește problemele de sustenabilitate, ci şi în dezvoltarea produselor certificate C2C.

 

Cum sunt obţinute certificările C2C?

Pentru a obține certificarea în conformitate cu standardul de produs C2C Certified, produsele Schüco sunt evaluate în funcție de cinci criterii extinse.

  • sănătatea materialelor
  • reutilizarea materialelor
  • energia regenerabilă și gestionarea carbonului
  • administrarea apei
  • corectitudinea socială

Pentru fiecare criteriu de evaluare, poate fi atins unul dintre cele cinci niveluri de certificare: Basic, Bronze, Silver, Gold sau Platinum.

 

Schüco are cele mai bune soluţii pentru piaţa locală

Când vine vorba de implementarea principiului C2C în sectorul construcțiilor, Schüco este lider la nivel global, cu 46 de sisteme deja certificate cu statut Silver şi 9 Bronze la nivel internaţional.

Pe piaţa din România, Schüco este de asemenea lider, cu acelaşi număr de 46 de sisteme certificate cu statut Silver şi 9 sisteme certificate cu statut Bronze. Observăm, astfel, că toate aceste certificări sunt prezente şi la nivel local, disponibile pentru partenerii noştri. Un lucru demn de evidenţiat este că Schüco este singurul furnizor local care se poate lăuda cu sisteme certificate Silver.

Atenţia sporită pe care o dăm sustenabilităţii clădirilor din România are, pentru noi, o istorie îndelungată. Încă de la înfiinţare, Alukönigstahl România a pus un accent deosebit pe posibilitatea de a oferi partenerilor noştri soluţii eficiente, dar care să dăinuie în timp. Dorim ca moştenirea pe care o lăsăm generaţiilor viitoare să fie una integră, atât pentru noi, cât şi pentru beneficiarii proiectelor la care ne aducem contribuţia.

 

Motivele pentru care alegerea unei soluţii certificate Cradle-to-Cradle reprezintă un deziderat de urmat pentru partenerii noştri

Schüco sprijină investitorii, arhitecții, consultanții în construcții și fabricanții în toate fazele proiectului – de la ideea inițială până la demontarea unei fațade. Aceasta include sfaturi privind certificarea, proiectarea utilizând sisteme durabile, declarațiile de mediu pentru produse, chiar şi suport pentru reciclarea anvelopei clădirii.

Decizia investitorilor vine după o analiză atentă a condiţiilor în care produsele noastre vor face parte din următorul lor proiect. Criteriile urmărite de investitori, precum consultanța cuprinzătoare și fiabilitate a sistemului pentru proiectarea individuală, eficiența energetică maximă, construcție economică şi gestionarea proprietății sunt asigurate de Schüco prin certificarea C2C.

Mai mult, sistemele certificate C2C de la Schüco sunt disponibile standard, fără costuri suplimentare și îndeplinesc deja standardele de mâine. Durabilitate și păstrarea valorii, robusteţe, rezistență la coroziune, înlocuirea simplă a pieselor supuse uzurii. Toate sunt garantate de către Schüco. Nu e de mirare că acele clădiri ce au integrat principiile C2C, își mențin valoarea mai bine decât o fac clădirile convenționale.

Nu în ultimul rând, produsele certificate C2C sunt privite pozitiv de sistemele de certificare a clădirilor BREEAM, LEED şi DGNB. Acest lucru vine de la sine, având în vedere că produsele Schüco certificate oferă un suport excelent pentru obiectivele construcțiilor durabile. Aşadar, certificarea C2C poate fi utilizată ca document justificativ în multe alte standarde de construcții verzi.

Alukönigstahl sprijină arhitecții, investitorii și prelucrătorii cu documentație detaliată asupra certificatelor actuale.

Puteţi găsi certificările Cradle-to-Cradle ale sistemelor Schüco aici:

Certificate C2C Schüco argint  | Certificate C2C Schüco bronz

sau pe site-ul nostru: https://www.alukoenigstahl.ro/ro/compania/cradle2cradle

[1] Ift Rosenheim: „[…]Este vorba, printre altele, despre reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a tuturor materialelor utilizate şi cu atât mai mult a celor care sunt instalate la interfaţa dintre mediul interior şi cel exterior. De asemenea, se va impune folosirea de materii prime provenite din procese de reciclare fie în mod exclusiv, fie în proporţii foarte mari.”.