NEWS

share-architects.com
7
Mar

About SHARE Chișinău 2023: International Architecture and Technology Innovation Forum

 

  • Arhitecți cu proiecte remarcabile și lideri internaționali în inovare și tehnologii de construcție;

  • Speakeri din Republica Moldova, România, Marea Britanie, Elveția, Franța și Turcia;

  • Networking profesional la cel mai înalt nivel;

 

SHARE Architects în parteneriat cu Uniunea arhitecților din Republica Moldova  organizează, în data de 28 februarie 2023, International Architecture and Technology Innovation Forum – SHARE Chisinau 2023 cu tema „Living and Working Architecture”. Evenimentul va avea loc la Madison Park Chișinău (în apropierea parcului Valea Morilor) începând cu 10:00.

SHARE Architects este platforma de evenimente recunoscută ca cea mai activă rețea de networking a profesioniștilor din arhitectură și construcții din Europa Centrală și de Sud – Est. Comunitatea SHARE Architecs s-a format în România și s-a extins în 15 țări din regiune. Beneficiind de cunoașterea profundă a provocărilor cu care se confruntă țările balcanice și din Europa de est în materie de dezvoltare urbană și calitatea spațiului construit, SHARE Architects prezintă pe scena conferințelor sale studii de caz și exemple de succes, la nivel național și internațional, pentru a aduce inspirație, informații de ultimă oră și contacte necesare dezvoltării profesionale a specialiștilor din construcții și investitorilor.

Așteptăm de mult timp să organizăm forumul SHARE în Republica Moldova. Suntem încântați să adăugăm în sfârșit Chișinău pe harta platformei noastre vaste, alături de alte capitale europene precum București, Atena, Belgrad, Bratislava, Budapesta, Cracovia, Ljubljana, Nicosia, Praga, Pristina, Sarajevo, Skopie, Sofia și Tirana. Această primă ediție ne dă oportunitatea de a ne îndeplini misiunea asumată, aceea de a crea, cu un puternic caracter intercultural, un punct de întâlnire și de dezbatere dintre profesioniștii din domeniul arhitecturii, dar și actori din domenii conexe, de a promova arhitecții din Republica Moldova în Europa, precum și de a le oferi informații actuale și insirație prin prezentările invitaților noștri de prestigiu.

Florin Mindirigiu, Fondatorul SHARE Architects

 

Invitații ce vor urca pe scena Forumului SHARE Chisinau 2023

SHARE Chisinau 2023 are ca invitați personalități recunoscute ale arhitecturii și lideri ai profesiei: Maurizio Meossi, Associate Director, Zaha Hadid Architects, UK; Anouk Legendre, Partener XTU, Franța; Kerem Yazgan, Co-fondator Yazgan Design Architecture, Turcia; Davide Macullo, Fondator Davide Macullo Architects, Elveția; Raluca Șoaită, Fondator Tesseract Architecture, România; George Cristescu, Senior Leading Architect Deco Architects, România; Lilian Captari, Owner URBAN OFFICE, Romania; Emil Ivănescu, Președinte Ordinul Arhitecților din România, filiala București; Adriana Gheorghiescu, Co-owner MIOLK, Romania; Bogdan Curelariu, Founder Apunct, Romania; Alin Hoblea, Președinte al Ordinului Arhitecților din România, Iași – Filiala Vaslui, România, Mihai Codreanu, Fondator REDGRAPH, România, Dragos Ciolacu, Președinte al Uniunii Arhitecților din România, Iași – Filiala Vaslui, România.

Pe scena forumului vor urca, de asemenea, reprezentanți ai arhitecturii din Republica Moldova precum   Maxim Calujac, Fondator Calujac Studio, Alexandrin Buraga, Fondator AB + Partners și Vasile Stratu, Fondator Arhistrat Deco, Republic Of Moldova.

Comitetul de organizare al conferinței este alcătuit din Florin Mindirigiu – fondator SHARE Architects, arhitect Aurelia Carpov și Iurie Povar– Președinte Uniunea Arhitecților din Republica Moldova.

 

SHARE OPERA OMNIA AWARD pentru arhitectul Gheorghe Telipiz

SHARE OPERA OMNIA AWARD este un premiu de prestigiu, acordat de SHARE Architects Society  pentru realizări remarcabile în domeniile arhitecturii, precum și pentru rolul jucat în dezvoltarea unor proiecte arhitecturale semnificative de-a lungul carierei. Galeria laureaților include pe Trajko Dimitrov (Macedonia De Nord), Petraq Kolevica (Albania), Mimoza Nestorova Tomić. ( Macedonia De Nord), Maks Velo (Albania), Špela Videćnik (Slovenia), Katalin Csillag și Zsolt Gunther (Ungaria), Alexandru Beldiman (România), Aleksandar Stjepanovic (Serbia), Atanas Panov (Bulgaria), Romuald Loegler (Polonia), Nicos Valsamakis (Grecia), Csaba Nagy & Károly Pólus (Ungaria), Sali Spahiu (Kosovo), Atelier 4 Fondat de Tamara Eftimi (Albania), Vedina Babahmetović (Bosnia Și Herțegovina),  Dimitris Antonakakis (Grecia), Ivo Petrov (Bulgaria), Gheorghe Hereș (România),  Martin Guleski (Macedonia De Nord),  Branislav Mitrovic (Serbia).

La prima ediție a Forumului Internațional SHARE Chisinau, întreaga carieră și realizările marcante și admirabile ale arhitectului Gheorghe Telipiz vor fi onorate cu SHARE OPERA OMNIA AWARD. Pe parcursul activității sale, Gheorghe Telipiz a lăsat semnătura pe un protofoliu impresionant de proiecte,  care cuprinde peste 150 de edificii de diverse funcționalități, cele mai reprezentative din acestea fiind: Oficiul central al băncii “EXIMBANK”, Complexul rezidențial “COLISEUM PALACE”, Complexul rezidențial “LARA CITY”, Hotelul “RADISSON BLU”, Complexul comercial și agrement “MALLDOVA”, Centrul de business “LE ROI”, Centru de business “SKYTOWER”, Centrul sportiv “Arena Chișinău”, Studioul de televiziune “PRIME”.

 

Dezbatere interactivă în cadrul Forumului

Programul conferinței va include, de asemenea, o dezbatere cu tema „Proiectare urbanistică în zonele urbane protejate”.  Invitații vor discuta despre conservarea zonelor istorice și explorarea, despre soluții inovatoare pentru a crea comunități viabile și durabile, respectând în același timp caracterul unic al ariilor protejate.

 

SHARE Chisinau 2023 găzduiește expoziția “Actualitatea tradiției”

Totodată, evenimentul va găzdui expoziția “Actualitatea tradiției”, prezentată de către dr. arh. Dragos Emil Ciolacu Miron, Președinte Uniunii Arhitecților din România, filiala Iași-Vaslui. Expoziția va include secțiunile  “Povestea casei mele – Arhitectura Regională Contemporană, Köllő Miklós și “PORT Cultural – PORTofoliu de instrumente inovative pentru dezvoltarea durabila a comunitățtilor rurale cu potențial turistic, prin valorificarea elementelor de patrimoniu și identitate culturală”. În forma sa concisă, sistematizată, prin text şi ilustrație deopotrivă, expoziția se doreşte a fi nu numai un instrument util adresat principalilor actori implicaţi în dezvoltarea durabilă a localităţilor rurale: proiectanți, autorităţi, investitori, ci şi un fond documentar accesibil cercetătorilor, studenţilor și publicului larg.

 

Prezentarea invitaților internaționali

Anouk Legendre, partner XTU Architects, Franța, arhitectul proiectului Cite du Vin din Bordeaux

Anouk Legendre este arhitect, geograf și co-fondator al firmei de arhitectură XTU Architects. XTU, aflat în top 10 cele mai bune birouri de arhitectură din Franța, este specializat în principal în cercetarea academică și de mediu, pe lângă proiectarea de clădiri rezidențiale și culturale. Activă din 2000, agenția XTU are multe proiecte inovatoare, adesea premiate, care caută o inscripție puternică în teritoriu. Printre realizările sale remarcabile se numără Muzeul de Preistorie Jeongok din Coreea de Sud (premiul Academiei Coreene de Arhitectură), pavilionul francez de la Milano 2015 World Fair (Best Architecture Pavilion), Cite du Vin din Bordeaux (2016). Convinși că arhitectura trebuie să anticipeze viitorul, arhitecții XTU au investit masiv în agricultura urbană și cercetarea experimentală la răscrucea dintre științele vieții, ecologie, arhitectură și urbanism.

 

Maurizio Meossi, Associate Director ZAHA HADID Architects, UK, membru al SHARE Society

Maurizio a lucrat la unele dintre cele mai mari proiecte rezidențiale ale ZAHA HADID din întreaga lume, inclusiv Italia, Australia, Mexic și Turcia. Pe scena SHARE Chisinau 2023, Maurizio Meossi va prezenta unul dintre proiectele recente ale Zaha Hadid Architects, New Science Centre în Singapore. Proiectul este compus din cinci volume dreptunghiulare interconectate care găzduiesc o varietate de galerii de expoziție, laboratoare interactive și spații pentru evenimente, pe lângă facilitățile auxiliare pentru vizitatori, birouri administrative, arhive și zone de servicii. New Science Centre în Singapore  va include un inovativ Observator pentru astronomi, un Laborator de Fabricare Digitală și un Makerspace pentru tinerii cercetători.

 

Kerem Yazgan – Fondator Partener Yazgan Design Architecture, Turcia, arhitectul proiectului Chișinău Arena, Fellow al SHARE Architects

Kerem Yazgan este fondatorul biroului de arhitectură Yazgan Design Architecture din Turcia.  În ultimii 20 de ani, Yazgan Design Architecture a fost distins cu 136 de premii naționale și internaționale de design. Cu peste 8.500.000 de metri pătrați în total proiecte situate atât în Turcia, cât și în alte țări, portofoliul Yazgan Design Architecture continuă să crească și să se diversifice. Clădiri cu utilizare mixtă, retail, hotel, rezidențial, birouri, clădiri de învățământ, spitale, centre culturale, aeroporturi și complexe sportive sunt câteva dintre tipologiile de clădiri care cuprind portofoliul companiei. Alături de repertoriul său arhitectural, portofoliul Yazgan Design include și proiecte de design peisagistic, design interior și design grafic.

 

Davide Macullo, Fondator Davide Macullo Architects, Elveția, membru al SHARE Society

Timp de 20 de ani, Davide Macullo a fost arhitect de proiect în atelierul lui Mario Botta cu responsabilitate pentru peste 200 de proiecte internaționale în întreaga lume. Și-a deschis propriul atelier în 2000. Lucrările studioului au primit premii, au fost publicate și expuse pe scară largă atât în țară, cât și în străinătate; în Elveția, Italia, Franța, Grecia, Germania, Austria, Ungaria, Slovenia, Turcia, Rusia, China, Coreea, Australia, Argentina, Irlanda, Regatul Unit și în SUA.  Pe scena SHARE Chisinau 2023, Davide Macullo va prezenta trei dintre proiectele sale recunoscute internațional: Rossarte Foundation Territorial Project, Chenot Palace Hotel Weggis și Wapartspace Seoul. Prezentarea sa va centra preocuparea sa pentru combinarea psihologiei și tehnologiei ca nou instrument pentru arhitectul contemporan. Proiectele selectate de Davide Macullo au fost onorate cu premii internaționale precum SBID International Award,  The Plan Award și ABB Leafs Award.

 

Forumul SHARE Chișinău 2023 este organizat cu sprijinul companiilor Aluprof (partener principal), Alukönigstahl, Knauf Ceiling Solutions, AgrobBuchtal, Bose, Plast Regal, Sanotechnik (parteneri), Zumtobel,  Comsales Grup (sponsori).

 

Inregistrarea la conferință

Participarea la conferință se face pe bază de bilet care poate fi achiziționat de pe site-ul share-architects.com

 

Despre SHARE Architects Network – dedicare pentru arhitectura din Europa Centrală și de Sud-Est

În ultimii 25 de ani, forumurile SHARE Architects au devenit o platformă esențială pentru conectarea arhitecților și constructorilor din Europa Centrală și de Sud-Est. SHARE oferă un cadru util pentru cunoașterea și înțelegerea diversității fenomenelor arhitecturale moderne. În prezent, evenimentele SHARE Architects au loc în 16 țări și au dezvoltat o comunitate de peste 50.000 de profesioniști în jurul lor. Pe fundamentul unei active comunități de participanți și invitați, a fost creată Societatea internațională de arhitecți – SHARE Architects Society, ce are misiunea de a consolida legătura dintre membrii săi într-o structură în care sunt împărtășite experiențele, ideile și excelența. În prezent, SHARE Architects Society include 627 lideri internaționali în arhitectură din 42 de țări.

 

Contact

Eusebia Mindirigiu
Director Comunicare
+40 744 621 300
eusebia.mindirigiu@abplus.ro