NEWS

share-architects.com
18
Nov

Cum se transformă orașele prin real-estate sustenabil și incluziv?

În ultimii ani, regenerarea urbană este un concept cu tot mai mare rezonanță în real-estate-ul autohton, după un model implementat cu succes în urbanismul mondial. În România, termenul este asociat în special cu grupul IULIUS, care a inaugurat cu o decadă în urmă primul proiect mixed-use ce a transformat centrul orașului Iași. „De la primul ansamblu de tip lifestyle, Palas Iași, viziunea grupului s-a orientat strict spre proiecte de regenerare urbană de amploare, prin proiecte gândite de la bun început ca fiind parte vie a orașului. Ele sunt conectate organic cu acesta, devin poli regionali de business, aduc oamenii împreună și antrenează viața socială. Practic, tot ceea ce face parte din preocupările cotidiene, ceea ce ne înfrumusețează și simplifică viața se regăsește în proiectele noastre. În definitiv, transformarea urbană este despre oameni, despre calitatea vieții lor și despre a locui în orașe sustenabile și incluzive”, spune Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS.

Peste 1,2 miliarde de euro reprezintă investițiile în proiectele IULIUS din Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava. Impactul lor au un efect de domino, pentru că dincolo de aportul economic și atractivitatea investițională, devin magneți de dezvoltare urbană, care se traduc în construirea unor orașe unde vrei să trăiești.  Astfel de proiecte sunt provocatoare, cu atât mai mult cu cât se dezvoltă în zone centrale, ceea ce presupune un grad de dificultate ridicat, de la abordarea conceptului, până la execuția proiectului. „Este nevoie de viziune pe termen lung. Avem experiența ansamblului Palas Iași, unde marea provocare a fost identificarea unei soluții care să pună în valoare o zonă istorică, al cărei element central este Palatul Culturii, dar și să revitalizeze un areal inestetic, aducându-l la statut de atracție socială, turistică și culturală. Astăzi, trecutul și prezentul sunt într-o armonie, iar Palas este acum polul regional de business și un loc mereu plin de viață. La Timișoara, un spațiu cu moștenire industrială, ocupat anterior de antene de telecomunicații, a fost redat locuitorilor prin Iulius Town, un proiect care a deschis în adevăratul sens al cuvântului întregul areal către oameni și l-a conectat cu restul orașului”, a adăugat Raluca Munteanu.

Directorul de dezvoltare concluzionează că regenerarea urbană, acolo unde s-au implementat proiectele IULIUS, se vede cu ochiul liber, pentru că acum sunt zone funcționale și vii unde era un vid social și urban.

IULIUS este singurul dezvoltator de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, ce are în portofoliu proiecte ample de regenerare urbană, cum sunt Palas Iași și Iulius Town Timișoara, care implică nu doar construcții majore pe segmentul office, retail și entertainment, ci și investiții în infrastructură, parcuri, facilități de recreere și de interes public.

www.iuliuscompany.ro