NEWS

share-architects.com
3
Nov

Bemutatkoznak a SHARE Budapest előadói – Krzysztof Ingarden / Ingarden & Ewy Architekci

Krzysztof Ingarden a lengyel Ingarden & Ewy Architekci társalapítója, számos külföldi egyetem vendégoktatója, valamint közel 20 éve Japán tiszteletbeli főkonzulja Krakkóban.

Krzysztof Ingarden 1982-ben diplomázott a Krakkói Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, majd 1987-ben doktorált. 1983-1985 között a japán Tsukuba Egyetem Művészeti és Formatervezési Karán doktori gyakorlatát töltötte Japán Oktatási Minisztériumának ösztöndíjasaként, 1984-1985 között a tokiói Arata Isozaki Atelier, később pedig a J.S.Polshek & Partners munkatársa volt New Yorkban 1987-ben.

1991 és 2009 között a JET Ateliert, majd 1998-tól az Ingarden & Ewy Architekci építészirodát vezeti társalapítóként Jacek Ewývel közösen. Olyan munkák fűződnek a stúdió nevéhez, mint a krakkói ICE Kongresszusi Központ, a 2004-ben átadott Manggha Múzeum Japán Nyelviskolája, a krakkói Püspöki Egyetem könyvtára, a tokiói Lengyel Nagykövetség, továbbá a krakkói Wyspiański 2000, illetve az aichii EXPO 2005 pavilon. Egyik legfontosabb épületük a Malopolska Garden of Art, mely Krakkó 19. századi városi tömbjében kapott helyet. A 2013-ban elkészült, kulturális helyszínként funkcionáló komplexum egyértelmű utalást tesz a környező épületek megjelenésére, tagolására és léptékére, azonban absztrakt kompozíciója és szabad megfogalmazása révén modern építészeti jelet képes alkotni a történelmi környezetben.

2003-tól előadója, 2003-2011 között dékánhelyettese volt a Krakkói Főiskola Építészeti és Képzőművészeti Karának. Volt vendégoktató már számos egyetemen Tokiótól Weimarig, illetve külföldi vizsgabiztosként is tevékenykedett a brit Dundee Egyetem Építészeti Karán. 2014-ben habilitált tudományos fokozatot szerzett a Wrocławi Tudományos és Műszaki Egyetem Közgazdaságtudományi Karán. 2014-től egyetemi docens, 2017-től a Krakkói Műszaki Egyetem Építészeti és Képzőművészeti Karának dékánja. Az építész több kiállítást jegyez kurátorként, és közel 20 éve Japán tiszteletbeli főkonzulja Krakkóban.

Találkozz Krzysztof Ingardennel a SHARE Budapest 2022 rendezvényén! A 6. alkalommal megrendezett fórum február 15-re Budapest Marriott Hotel kerül megrendezésre a Budapesti Építész Kamara és a SHARE Architects szervezésében.

Meghívott előadók: 

  • ETAN KIMMEL, társalapító, Kimmel Eshkolot Architects, Izrael;
  • LUKASZ PLATKOWSKI, igazgató, Gensler, Egyesült Királyság;
  • KRZYSZTOF INGARDEN, társalapító, INGARDEN & EWY ARCHITEKCI, Lengyelország;
  • MARTIN HRISTOV, alapító, E-Arch Studio, Bulgária;
  • ERICK VAN EGERAAT, alapító, Erick van Egeraat, Hollandia. 

A regisztráció már nyitott: https://share-architects.com/about-share-budapest-2022-forum/. A BÉK tagjai kedvezményes áron, 40 Euró ellenében válthatják meg jegyüket az eseményre. 

A SHARE Architects Forum az elmúlt 24 évben egy közvetlen kommunikációt támogató platformot hozott létre a az építész, építészmérnök és építőipari szereplők számára Közép- és Délkelet-Európában. A felület hatékony segítséget nyújt az iparágak összekapcsolásában, valamint a kortárs építészeti folyamatok megértésében. A SHARE rendezvényeket 15 országban szervezik meg Európa-szerte, a SHARE közösségnek több mint 50 000 tagja van világszerte. Kérdésekkel, foglalásokkal és szponzorálási lehetőségekkel kapcsolatban lépjen velünk kapcsolatba a share@abplusevents.com ügyfélszolgálati e-mail címen.

Malopolska Garden of Art – építész: Ingarden & Ewy Architekci – fotó: Iñigo Bujedo-Aguirre – forrás: EUMiesAward

ICE Kongresszusi Központ – építész: Ingarden & Ewy Architekci – forrás: Kongres Magazine

Manggha Múzeum Japán Nyelviskolája – építész: Ingarden & Ewy Architekci – forrás: Manggha Museum

EXPO 2005 pavilon – építész: Ingarden & Ewy Architekci – forrás: Archilovers