NEWS

share-architects.com
20
Oct

AGD: Peste 30 de ani de creație arhitecturală la SHARE România 2023

Cea de-a 30-a ediție a Forumului Internațional de Arhitectură SHARE România 2023, programat în perioada 1 – 2 noiembrie, se va deosebi printr-un moment de excepție – inaugurarea expoziției “Blueprints of Innovation: Showcasing Architecture’s Leading Firms”, ​​în cadrul căreia cinci firme de arhitectură prestigioase din România vor face o prezentare colectivă a practicilor inovatoare.

Expoziția „AGD30”, cu semnătura autentică a biroului de arhitectură AGD, se regăsește în selecția deosebită SHARE România 2023. 

Despre expoziție

 Expoziția „AGD30” prezintă proiecte ale societății AGD-Arhitectură Grafică Design din Suceava, România, din cei 30 de ani de activitate, prin PROGRAME, TEME și TEHNICI multimodale generatoare de arhitectură.

 AGD30 – prin PROGRAME 

Programele abordate în proiecte, de la clădiri social-culturale la locuințe unifamiliale, de la scara urbană la amenajarea interioară, sunt acte conjuncturale în relația cu investitorii publici și privaţi. 

AGD30 – prin TEME 

De la gesturi arhitecturale primare de acoperire și închidere,  la restaurare înțeleasă ca ARHITECTURĂ.

AGD30 – prin TEHNICI 

De la enunțul interogativ la textul argumentativ, de la schița de mână la BIM, de la fotografiere la scanarea 3D. 

Expoziția „AGD30” prezintă, prin întrepătrunderea celor trei abordări de lucru și interpretare, gesturi simple și fireşti de arhitectură integrată în mediul urban, natural, social, economic şi in contextul cultural.

 „Fără teorie, arhitectura nu este decât un comerț…”  – Leon Battista Alberti (1404-1472). 

 Despre birou

AGD este un birou de arhitectură fondat în 1994, în Suceava, România, de  Constantin Gorcea și cei trei parteneri ai săi: Constantin Stroescu, Ioan-Doinel Spineanu și Carmen-Mariana Zorin. AGD a abordat o gamă variată de programe, de la clădiri socio-culturale la case unifamiliale, de la faza de planificare urbană la design interior și design de mobilier, atât pentru investitori publici, cât și privați.

 Prin intermediul proiectelor lor au încercat să creeze gesturi simple și naturale de arhitectură integrate în mediu urban, natural, socio-economic și în contextul cultural.

„În intervenţia arhitectului (restaurator) din a doua jumătate a sec. al XX-lea este firesc să se reflecte, pe cât posibil, pregătirea lui multilaterală, normală oricărui specialist al timpului nostru şi chiar anumite înclinaţii pentru unele forme tipice ale epocii.” –  Ioana Grigorescu (1915-2006) 

Definesc ceea ce au dorit să promoveze ca o ecologie culturală (în sensul original al termenului „ecologie”, din grecescul „oikos” = casă, gospodărie; „logos” = știință, studiu). Proiectele lor au fost prezentate în expoziții, au câștigat premii și au fost publicate în reviste și cărți de arhitectură. Biroul lor și-a dovedit capacitatea de a lucra în colaborare cu numeroși specialiști români și străini și de a integra cele mai moderne tehnologii.

 AGD a încercat să creeze un mediu de lucru profesionist pentru arhitecți și colaboratorii lor din alte domenii și s-a străduit pentru un nivel înalt de calitate în produsul final.

Pe lângă AGD, expoziția de arhitectură  „Blueprints of Innovation: Showcasing Architecture’s Leading Firms” îi are ca invitați pe ADNBA, Andreescu&Gaivoronschi, Dico&Țigănaș și PicktwoStudio. Prima ediție a expoziției se va bucura și de prezența specială a EAA Emre Arolat Architecture și va prezenta două expoziți din Cipru, respectiv Slovenia: „State Cypriot Architecture Award” și „Arhitectura ca act de politică”, semnată de Studio Krištof arhitekti.

Despre SHARE România 2023

Forumul SHARE România este un eveniment de anvergură organizat anual de SHARE Architects, fiecare ediție reunind peste 500 de experți români și străini deopotrivă, de la arhitecți consacrați, ingineri, proiectanți, experți tehnici, investitori și până la reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale. Evenimentul se va desfășura la Radisson Blu Hotel București și va găzdui speakeri renumiți precum Odile Decq, fondatoarea Studio Odile Decq, Franța; Emre Arolat, Co-fondator EAA-Emre Arolat Architecture, Turcia; Gabriela Etchegaray, Co-Fondator Ambrosi Etchegaray, Mexic și Luca Molinari, Fondator Luca Molinari Studio – Architecture Consulting&Curatorship, Italia. Înregistrarea la Forumul Internațional de Arhitectură SHARE România 2023 se face pe site-ul share-architects.com.