NEWS

share-architects.com
18
May

Profesioniști în proiectarea spitalelor, din țară și străinătate, se reunesc pe 30 mai la București

Conferința inițiată de SHARE Architects va reuni specialiști din domeniul proiectării de infrastructură medicală atât din România, cât și din Franța, Turcia, Italia și Cipru. În cadrul evenimentului, care se va desfășura la Radisson Blu Hotel București, se vor prezenta experiențe și exemple de bune practici în arhitectură și proiectare și se va discuta aplicat pe proiecte de anvergură din țară, dar și din Europa.

Pe masa experților în domeniu vor fi proiectele a cinci spitale județene: Focșani, Călărași, Iași, Cluj Napoca, Constanța; două spitale regionale: Iași, Cluj Napoca și două spitale modulare: Timișoara, Reșița. În atenție se vor aduce Noul Spital Regional de Urgență Iași; Construirea și dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași; Noul Spital Județean de Urgență Focșani; Spitalul Mama și Copilul din cadrul Spitalului Județean Constanța; Spitalul Modular Reșița; Spitalul Județean Călărași și Centrul Integrat de Transplant de la Cluj. Totodată, se va dezbate și tema “Arhitectura de urgență în România: Primele spitale modulare. Ce am învățat după pandemie și după conflictul din Ucraina?”

Pe lângă proiecte ale spitalelor din România se vor prezenta și proiecte internaționale din domeniul medical, respectiv două spitale prezentate de Architecture Studio Franța, din Paris; două spitale prezentate de Altieri Italia, din Salorno și Istanbul, și două spitale prezentate de Simpraxis Cipru, din Nicosia și Limassol. Cel mai mare spital european, Başakşehir Pine și Sakura City Hospital, va fi prezentat în echipă mixtă – arhitectură – structură – instalații de Yazgan Design Architecture și Rönesans Holding.

Nu în ultimul rând, în cadrul conferinței se vor purta discuții pe baza Normativului privind proiectarea și verificarea construcțiilor spitalicești și a instalațiilor aferente acestora (NP015 – 1997).

Invitați speciali sunt prof. Didier Houssin, Președinte al AP-HP Internațional (Assistance Publique – Hôpitaux de Paris), arh. Kerem Yazgan, Yazgan Design Architecture – Turcia, arh. Mariana Carstoiu – Design Coordinator K-BOX Construction & Design; arh. Marco Smiderle – Altieri Italia; arh. Gabriela Tânjală – TDD Concept Studio; arh. Cristina Sarb, Cubicon Invest; arh. Raluca Șoaită, fondator Tesseract Architecture; arh. Silviu Popaescu, fondator Popaescu &Co;
arh. Olivia Crișan, Tesseract Architecture; arh. Gabriel Dumitrache, expert internaţional în domeniul arhitecturii de spitale în cadrul societăților franceze Conseil Sante și Sofreco; arh. Ionuț Anton; arh. Dragoș Bocan – Atelier CAAD SRL Timișoara; arh. Șerban Tigănaș.

Li se alătură dr. Alexandru Coman – medic epidemiolog; ing. Serdar Binzet, engineering group president Rönesans Holding; ing. Silviu Pop – CSP Proiect Line; ing. Ovidiu Ilies – Cubicon Invest; dr. Ing. Ioan Silviu Doboși – Dosetimpex SRL Timișoara.

Invitatul special în cadrul Conferinței specialiștilor în proiectarea spitalelor, prof. Didier Houssin, Președinte al AP-HP International (Assistance Publique – Hôpitaux de Paris) încă de la înființarea sa în decembrie 2016, este profesor universitar de chirurgie și fost șef al departamentului de chirurgie digestivă al spitalului Cochin din cadrul AP-HP (1998-2003). Prof. Didier Houssin a fost, în special, director general al Instituției franceze de transplant (1994-2003), director al departamentului de politică medicală al AP-HP (2003-2005), director general al Ministerului Sănătății (2005-2011) și președinte al Agenției de evaluare a cercetării și învățământului superior (2011-2015). Din 2011 este, de asemenea, consilier pentru securitate sanitară la OMS. În această calitate, a prezidat comitetul de evaluare a rolului Regulamentului sanitar internațional în epidemia de virus Ebola din Africa de Vest în 2014 și comitetul de urgență privind epidemia de coronavirus din 2020.

AP-HP International este cel mai mare centru spitalicesc universitar din Europa, cunoscut în întreaga lume. Cele 39 de spitale ale sale primesc peste 8 milioane de pacienți în fiecare an: pentru consultații, urgențe, spitalizări programate sau spitalizări la domiciliu.
AP-HP este cel mai mare angajator din regiunea pariziană: aproape 100.000 de persoane – inclusiv medici, cercetători, paramedici, personal administrativ și muncitori lucrează la AP-HP.

Indicatori anuali:

  • 8,3 milioane de pacienți
  • 20.098 de paturi pentru toate disciplinele
  • 50% din cercetarea clinică franceză
  • 54 de secții de chirurgie sau 315 săli de operație
  • 1.505.060 vizite la urgențe
  • 38.520 de nașteri în 13 maternități
  • 8.397 de publicații științifice
  • 100.000 de profesioniști din domeniul sănătății
  • 13.220 de medici și 3.680 de stagii de practică
  • 389 de centre de referință pentru boli rare
  • 450 de medici străini instruiți în fiecare an
  • 825 de portofolii de brevete active
  • 44 de centre de expertiză pentru oncologie
  • 3.700.000 m² de suprafață construită a spitalului

Noul Spital Regional de Urgență Iași

Proiectul va fi prezentat de arh. Mariana Carstoiu – Design Coordinator K-BOX Construction & Design și arh. Marco Smiderle – Project Manager Altieri Italia. Noul Spital Regional de Urgență Iași propune o soluție cu impact redus asupra mediului înconjurător, orientat către surse de energie regenerabilă și cu caracteristici și performanțe ridicate de anvelopare. Suprafață totală construită este de 148.885 mp, parcări 1536 mp, total 850 de paturi. Demararea proiect va fi în 2022, finalizare pe lucrări de construcție în 2028.

Construirea și dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași

Proiectul va fi prezentat de arh. Gabriela Tânjală – TDD Concept Studio; arh. Cristina Sarb, Cubicon Invest; ing. Silviu Pop – CSP Proiect Line; ing. Ovidiu Ilies – Cubicon Invest, cărora li se alătură dr. Alexandru Coman – medic epidemiolog. Spitalul include un Sector spitalizare și intervenții, investigații și explorări funcționale, cu un număr de 450 paturi pentru spitalizare continuă și 50 de paturi spitalizare de zi; Bloc universitar: bibliotecă, amfiteatru 226 locuri, săli de lucrări practice, săli individuale de studiu și săli simulatoare; Centru de cercetare aplicată şi studii medicale (inclusiv simulatoare);
Funcțiuni conexe: hotel pentru bolnavi și însoțitori, hotel pentru cadre medicale, grădiniță;Suprafață construită totală este de 24.278,07 mp.

Arhitectura de urgență în România: Primele spitale modulare. Ce am învățat după pandemie și după conflictul din Ucraina?

Tema va fi prezentată de arh. Raluca Șoaită, fondator Tesseract Architecture.

Ce am învățat cu toții în urma evenimentelor regionale și globale recente? Cum ducem mai departe conceptul de modularitate în orașele și comunitățile viitorului imediat? Tesseract Architecture este proiectantul primelor proiecte de arhitectură de ugență din România, în contextul pandemiei de Covid 19 – un număr total de peste 25.000 mp de scheme funcționale, care au acomodat mii de pacienți, au fost realizate sau sunt în curs de realizare de echipa 
Tesseract. Acestea s-au dovedit a fi o soluție rapidă și eficientă în contextul pandemic, iar în urma conflictului din Ucraina diferite țări europene au apelat la soluții modulare de urgență pentru acomodarea nevoilor de cazare temporară a refugiaților. Utilizarea containerului în arhitectură este și o formă de dialog eficient cu mediul, de reutilizare eficientă a unor resurse care nu sunt altfel valorificate.

Noul Spital Județean de Urgență Focșani

Proiectul va fi prezentat de arh. Silviu Popaescu, fondator Popaescu &Co, și arh. Olivia Crișan, Tesseract Architecture. Noul Spital Județean de Urgență va avea o capacitate de spitalizare de 760 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi, bloc universitar cu săli de curs și amfiteatru pentru 100 persoane, sector de specializare modern cu secții din aproape toate domeniile și spații special concepute pentru toate activitățile medicale și conexe, inclusiv un heliport. Studiul de fezabilitate al Noului Spital Județean de Urgență Focșani este realizat de asocierea dintre studiourile de arhitectură specializate – Popaescu &Co, Tesseract Architecture [Studio SQM], având ca beneficiar Consiliul Judeţean Vrancea.

Spitalul Mama și Copilul din cadrul Spitalului Județean Constanța

Proiectul va fi prezentat de arh. Gabriel Dumitrache, expert internaţional în domeniul arhitecturii de spitale în cadrul societăților franceze Conseil Sante și Sofreco. Spitalul va avea 365 de paturi, 9 săli de operații și o suprafață de 36.000 mp.

Başakşehir Pine și Sakura City Hospital, Turcia – Spitalul de un milion de metri pătrați din Istanbul, cel mai mare spital pe izolatori seismici din lume.

Proiectul va fi prezentat de arh. Kerem Yazgan, Yazgan Design Architecture – Turcia; ing. Serdar Binzet, engineering group president Rönesans Holding. Spitalul este cea mai mare clădire izolată la bază din lume și dispune de peste 2.000 de izolatori seismici, precum și de un milion de metri pătrație suprafață de construcție. Acesta a fost proiectat de biroul Perkins and Will din Washington D.C., în colaborare cu firma turcă Yazgan Design Architecture, pentru a îndeplini obiectivul de performanță seismică ASCE 41 “Immediate Occupancy” în cazul unui cutremur rar. Spitalul are 2.682 de paturi, dintre care aproximativ 400 de paturi de terapie intensivă. Există trei turnuri de spital, șase clinici, cinci clădiri de facilități auxiliare, 90 de săli de operație și 4.300 de cadre medicale. Spitalul are capacitatea de a trata 32.700 de pacienți pe zi.

 

NP015 – 1997 Normativ privind proiectarea și verificarea construcțiilor spitalicești și a instalațiilor aferente acestora

Panelul este prezentat de arh. Ionuț Anton.

 

Spital Modular Reșița și Spitalul Județean Călărași

Proiectele vor fi prezentate de dr. Ing. Ioan Silviu Doboși – Dosetimpex SRL Timișoara și arh. Dragoș Bocan – Atelier CAAD SRL Timișoara.

“Centrul Integrat de Transplant de la Cluj – încă un pas mare către realizare”.

Proiectul va fi prezentat de arh. Șerban Tigănaș, co-fondator Dico&Tigănaș Cluj- Napoca.

Altieri Italia va prezenta Etlik Integrated Health Campus Hospital, Ankara,Turkey; New Salerno Ruggi Hospital – client Regione Campania.

 

Architecturestudio va prezenta proiectul finalist în competiția pentru proiectarea L’Hôpital Universitaire Grand Paris Nord à Saint-Ouen

Spital cu 989 de paturi, inclusiv 156 de paturi de terapie intensivă (potențial de 1.437 de paturi cu extinderi). Suprafața este de 140 544 mp.

Architecturestudio este un birou internațional de arhitectură, planificare urbană și design interior fondat în 1973. Cu birouri în Paris, Shanghai și Zug, AS reunește 13 parteneri și o echipă multidisciplinară de 150 de persoane de 25 de naționalități diferite. Angajamentul Architecturestudio pentru promovarea arhitecturii se reflectă într-un corp de lucrări colective care a câștigat numeroase distincții de-a lungul a mai mult de 40 de ani pe 5 continente.

 

Conferința este parte a seriei SHARE Talks – Experts’meetings, inițiată de SHARE Architects în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Înregistrările la eveniment se pot face aici: https://membership.share-architects.com/Events

 

Organizatori:

Partner institutional:

Sponsori principali:

Sponsori: