Un omagiu adus arhitectului român Nicolae Țaric. Va fi distins pentru întreaga sa carieră în domeniul arhitecturii contemporane cu premiul SHARE Architects Opera OMNIA
Arhitectul român Nicolae Țaric va fi distins pentru întreaga sa carieră în domeniul arhitecturii contemporane cu premiul SHARE Architects Opera OMNIA, distincție care îi va fi înmânată în cadrul Forumului Internațional de Arhitectură SHARE România 2023, eveniment care se va desfășura în perioada 1 – 2 noiembrie. Nicolae Țaric a absolvit în anul 1976 Universitatea „Ion Mincu” din București, iar de-a lungul timpului, prin măiestria sa în arta arhitecturii, și-a pus amprenta pe diferite proiecte impresionante. Nicolae Țaric este membru fondator al Ordinului Arhitecților din România (OAR), iar în anul 1990 a pus bazele Agenției de Arhitectură și Design (ADA), care în scurt timp a devenit unul dintre cele mai prestigioase birouri de proiectare din țară. În câțiva ani, ADA a realizat proiecte remarcabile, inclusiv restaurarea clădirilor monumente istorice și dezvoltarea de clădiri în mediul urban. Centrul Civic și Valea Cetății pietonal Brașov, Turnul Ecaterinei, o prezență emblematică a cetății Brașovului, sunt câteva dintre proiectele care poartă semnătura arh. Nicolae Țaric. Portofoliul ADA impresionează prin diversitate, cuprinzând sedii de bancă, clădiri de birouri, facilități de producție și cercetare, hoteluri și locuințe, numeroase proiecte obținând recunoaștere și premii în cadrul competițiilor locale și naționale.
Pentru influența semnificativă în domeniul arhitecturii românești, arh. Șerban Țigănaș, președintele SHARE Architects Society, a pregătit un discurs laudativ în onoarea arh. Nicolae Țaric.
LAUDATIO – ARHITECT NICOLAE ȚARIC
„Cariera unui arhitect trebuie apreciată în funcție de relevanța contribuției pe care acesta a adus-o, prin tot ceea ce a realizat, la starea arhitecturii și a culturii profesiei în comunitatea în care trăiește. Influența poate fi locală, regională, națională sau internațională, toate nivelurile fiind importante pentru arhitectură. Evaluarea acesteia trebuie să țină cont de contextul vremurilor și locurilor. Cariera arhitectului pe care îl apreciem astăzi, Nicolae Țaric, începe în 1980, la Brașov, unde se va derula în următorii 43 de ani și unde continuă și astăzi. El este unul dintre arhitecții care a lucrat în ultimele două regimuri, cel comunist și cel al tinerei democrații de tranziție, așa cum s-a întâmplat încă de două ori în secolul 20, la trecerea peste cele două războaie mondiale, care au adus mari schimbări pentru România. Kos Karoly, Duiliu Marcu, G.M. Cantacuzino, Georges Cristinel și alții au conturat vremurile prin arhitectură cu o continuitate benefică, pe atunci. După 1989, alți arhitecți remarcabili au continuat să profeseze solid, ca în cazul lui Nicolae Țaric. Acesta își definește propriul parcurs ca fiind format din următoarele perioade:
Institutul de proiectare – Proiect Brașov, în care îl are ca mentor pe Iancu Rădăcină, lucrând la mari ansambluri urbane, premiate de UAR.
Resetarea – stagiile și ADA, în care este influențat de întâlnirea cu Constantin Iotzu, participă la câteva stagii în străinătate și fondează ADA, Agenția pentru Design și Arhitectură.
Tranziția – următorii 20 de ani, în care continuă să lucreze proiecte diverse formând și menținănd o echipă care obține o reputație consolidată în Brașov, fiind premiat la Bienala Națională de Arhitectură, de revista Arhitext Design și Ministerul Culturii.
Perioada recentă – decada 2014-2023, în care activitatea continuă, realizând lucrări nominalizate și premiate de OAR.
Impactul activității sale asupra Brașovului și regiunii, dominat autoritar în perioada anterioară de Iancu Rădăcină este continuat de discipolul său, Nicolae Țaric prin planurile de urbanism, arhitectura în manieră proprie și restaurarea clădirilor de patrimoniu. Poate fi caracterizat ca un profesionist care nu face compromisuri, care își construiește minuțios convingerile și viziunea, consultându-se cu personalități și persoane relevante, creator de echipă, având întotdeauna o opinie critică și oferind lidership. Premiul Opera Omnia se acordă de către Societatea SHARE Architects pentru întreaga carieră în care Nicolae Țaric a realizat planuri importante pentru oraș, clădiri care răspund diferitelor programe de arhitectură publice și private, fiind în tot acest timp cea mai importantă voce a profesiei la Brașov, un lider al comunității de arhitecți în organizațiile profesionale și un mentor pentru reprezentanți ai noilor generații”.
– arh. Șerban Țigănaș, președintele SHARE Architects Society
Pentru realizări remarcabile în domeniile arhitecturii, precum și pentru rolul jucat în dezvoltarea unor proiecte arhitecturale semnificative de-a lungul carierei, distincția SHARE Architects Opera Omnia a revenit până acum arhitecților TRAJKO DIMITROV (Bulgaria), PETRAQ KOLEVICA (Albania), MIMOZA NESTOROVA TOMIĆ (Macedonia de Nord), MAKS VELO (Albania), ŠPELA VIDEĆNIK (Slovenia), KATALIN CSILLAG și ZSOLT GUNTHER (Ungaria), ALEXANDRU BELDIMAN (România), ALEKSANDAR STJEPANOVIC (Serbia), ATANAS PANOV (Bulgaria), ROMUALD LOEGLER (Polonia), ROMUALD LOEGLER (Polonia), VALSAMAKIS (Grecia), CSABA NAGY & KÁROLY PÓLUS (Ungaria), SALI SPAHIU (Kosovo), Atelier 4 fondat de TAMARA EFTIMI (Albania), VEDINA BABAHMETOVIĆ (Bosnia și Herțegovina), TRAJKO DIMITROV (Macedonia de Nord), DIMITRIS ANTONAKAKIS (Grecia), IVO PETROV (Bulgaria), GHEORGHE HEREȘ (România), MARTIN GULESKI (Macedonia de Nord), BRANISLAV MITROVIC (Serbia), GHEORGHE TELIPIZ (Republica Moldova), MAKSIM MITROJORGJI (Albania), LULZIM NIXHA (Kosovo), MAJDA KREGAR (Slovenia) și NICOLAE ȚARIC (România).