Prof. Dr. Diána Ürge-Vorsatz

magyar akadémikus, a Közép-Európai Egyetem (CEU)

Prof. Dr. Diána Ürge-Vorsatz

magyar akadémikus, a Közép-Európai Egyetem (CEU)

Biography

Ürge-Vorsatz Diána 1992-ben szerezte meg fizikusi diplomáját az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, majd a londoni Brunel Universityn folytatta tanulmányait mesterképzésben. 1996-ban a University of California Berkeleyn és a University of California Los Angelesen szerzett környezettudományi és környezetmérnöki doktori fokozatot, disszertációja az „Evaluating US Residential and Commercial Electricity Conservation Potentials: an Analysis of the Lighting Sector” címet viselte. 

2001-től a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) Környezettudomány és -politika tanszékének professzora, 2007 óta az intézmény Éghajlat- és Fenntartható Energiapolitikai Kutatóközpontjának vezetője. 2002 óta vesz részt a Nobel-békedíjjal elismert ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) munkájában, 2015 óta a III. munkacsoport alelnökeként, emellett a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) alapítója és alelnöke.

Ürge-Vorsatz Diána több mint 200 tudományos publikáció szerzője, évente több száz média felkérésnek tesz eleget az éghajlat- és energiaügyi kérdésekben. 2008-ban tudományos munkásságáért a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki.