Béla Bánáti

Bánáti + Hartvig Építész Iroda

Béla Bánáti

Bánáti + Hartvig Építész Iroda

Biography

Építész, a Bánáti + Hartvig Építész Iroda egyik alapítója és tulajdonosa.

A Hartvig Lajossal közösen alapított és vezetett cég immár 25 éve meghatározó szereplője a magyarországi építészeti színtérnek. Számos műemléki rekonstrukció, középület, szálloda és ipari épület tervezése kötődik nevéhez, köztük Budapest olyan emblematikus épületei, mint a Drechsler-palota, a Wellisch-palota vagy az Új Nemzeti Galéria tervei, melyet a japán SANAA irodával közösen hozott létre. 

Tanulmányai nem zárultak le a Budapesti Műszaki Egyetemen 1985-ben védett diplomájának megszerzésével; folyamatosan képzi magát, 2016-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének Szoft technológiai szakértő képzését végezte el, majd 2019-ben a KÜRT Akadémia Agilis vezetés képzésén szerzett oklevelet. 

A fiatal építészgeneráció képzésével nemcsak vezető tervezőként, hanem egyetemi oktatóként is foglalkozik. 1999 óta oktatója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Lakóépülettervezési Tanszékének.

Budapest építészetéért irodájában végzett munkája mellett kamarai és tervtanácsi tagként is dolgozik. 2005 óta Budapest V. kerületi kamarai biztosa és tervtanácsi tagja. 2007-2008 között a Kamarai Tervtanács tagja, 2019 óta a Budapesti Építészeti Tervtanács tagja. 2011 óta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar diplomabizottsági tagja. 2012-től az Ybl Egyesület tagja.

Pályája kezdete óta kiemelten érdeklődik a műemlék épületek, a műemléki környezet és a kortárs építészet kapcsolata, együttélése iránt, ami a VÁTI műemlék irodájából indulva a mai napig kedvelt szakmai területe.