NEWS

share-architects.com
29
Apr

Regionala de Arhitectură Moldova – RAM 24 TRANSVERSAL – 26/27 iunie 2024

SHARE Architects susține în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Iași, organizarea evenimentului Regionala de Arhitectură Moldova 2024, o tradiție în domeniu care adună, o dată la doi ani, cele mai reprezentative lucrări de arhitectură din regiune.

Evenimentul este adresat unui public divers, cuprinzând peste 1000 de arhitecți din filialele din județele Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui. De asemenea, este deschis arhitecților originari din aceste regiuni, absolvenților Facultății de Arhitectură din Iași, profesioniștilor care au realizat lucrări în aceste județe, precum și arhitecților din Republica Moldova.

Juriul Regionalei de Arhitectură Moldova este completat, cu sprijinul SHARE Architects, de personalități internaționale în domeniul arhitecturii: Roberto Beraldo, Președintele Ordinului Arhitecților, Peisagiștilor, Planificatorilor și Conservatorilor din Veneția; Alkis Dikaios, Președintele Asociației Arhitecților din Cipru; Tomaž Krištof, Directorul studiokrištof din Slovenia și Președinte al Camerei Arhitecților din Slovenia în perioada 2020-2023; și Giorgi Sulaberidze, Fondatorul Artstudio Project din Georgia. 

Roberto Beraldo este arhitect, absolvent al IUAV în 1989, cu o teză despre Barcelona, în cadrul unui program Erasmus la ETSAB. După o perioadă de colaborări profesionale la New York, Bata (Guineea Ecuatorială), Milano și Trieste, a co-fondat studioul beraldo&marras architetti associati, activ din 1993 în nord-estul Italiei și în Sardinia, în domeniul proiectării arhitecturale, al reamenajării urbane, al planificării urbane și al designului interior. În cadrul activităților firmei, și în asociere cu alți profesioniști, îndeplinește funcția de proiectant, director de lucrări și coordonator de siguranță pentru clienți publici și privați. Angajamentul față de problematica îngrijirii mediului construit și a conservării patrimoniului este dezvoltat în paralel cu proiectarea urbană a unor programe complexe de transformare a terenurilor și regenerare a centrelor istorice. Pe lângă activitatea de proiectare, joacă rolul de consultant specializat pentru Tribunalul din Veneția și de manager de proiect pentru administrațiile publice.Începând din mai 2021, conduce în calitate de președinte al Ordinului Arhitecților PPC al orașului metropolitan Veneția și vicepreședinte al Fundației Arhitecților PPC Veneția. 

 

Alkis Dikaios a absolvit Școala de Design din Rhode Island în 2003, după ce a urmat un curs de cinci ani de arhitectură. În paralel cu studiile de arhitectură, a urmat și alte specializări, precum Arhitectură de interior, Sculptură, Pictură, Desen și Film. La finalul celor cinci ani de curs a primit diplomele de licență în arhitectură și licență în arte plastice. După o experiență de lucru de 4 ani în Cipru, a urmat un program de masterat în arhitectură și urbanism la Architectural Association și la renumitul Design Research Laboratory (DRL) din Londra, pe care l-a absolvit în 2009. Alkis este în prezent partener la Athos Dikaios + Associates Architects și, din 2003, prin implicarea sa în numeroase proiecte, a ajutat biroul să primească numeroase premii și distincții. În 2007 a fost selectat de Ministerul Educației și Culturii din Cipru, alături de alți 4 artiști ciprioți, pentru a reprezenta Cipru la cea de-a 13-a Bienală pentru tineri artiști cu lucrarea sa “The Silent Blacksmith’s Street”. Din 2009, este implicat în mediul academic ca profesor adjunct la departamentele de arhitectură ale Universității din Cipru, Universității din Nicosia și Universității Frederick. În 2022 a fost ales în funcția de președinte al Asociației Arhitecților din Cipru. 

 

Tomaž Krištof a absolvit la Facultatea de Arhitectură din Ljubljana în 2002. A lucrat la studiourile de arhitectură Reichenberg în Maribor, Sadar+Vuga în Ljubljana și Rojkind Arquitectos în Ciudad de Mexico până în 2008, când și-a înființat propriul său birou, Studio Kristof, în 2009. Din 2017, este membru al consiliului de administrație al Camerei de Arhitectură și Planificare Spațială din Slovenia. Teza sa de doctorat, intitulată “Architecture as deer antlers of the community”, este o cercetare asupra modului în care societățile și grupurile sociale se reprezintă prin arhitectură și influența pe care această reprezentare o are asupra arhitecturii și stilurilor arhitecturale. În ultimii ani, Krištof este implicat în renovările integrale ale clădirilor de apartamente construite în anii 1950 și 1960, munca sa fiind prezentată la mai multe conferințe și mese rotunde, precum Expoziția Internațională de Arhitectură de la Veneția din 2016 (la pavilionul sloven) și la expoziția Architecture of Necessity din Smaland, Suedia. În 2016, a participat la renovarea străzii Slovenska din Ljubljana și a primit Premiul Creionul de Aur de către Camera de Arhitectură și Planificare Spațială din Slovenia pentru execuție excelentă.Între 2019 și 2023 a fost Președinte al Camerei de Arhitectură și Planificare Spațială din Slovenia.

 

George Sulaberidze a fondat Artstudio Project în 2002 în Tbilisi. Succesul companiei s-a datorat în principal capacității de a produce un design de înaltă calitate, demonstrând o mare sensibilitate la cerințele particulare ale contextului amplasamentului, împreună cu o înțelegere a ceea ce face ca o clădire să aibă succes din punct de vedere operațional, comercial, ecologic și social. Totodată, George este și co-fondatorul Institutul Georgian de Construcții, al Green Building Council Georgia și al forarchitects.ge. El este implicat în numeroase asociații de arhitectură ce au ca scop dezvoltarea Georgiei și a capitalei Tbilisi din punct de vedere arhitectural. CV-ul său include și diferite programe în care a participat, fie în calitate de speaker, fie în calitate de profesor. Printre lucrările sale recunoscute la nivel internațional amintim despre Extension of Kutaisi International Airport și  TBC bank head office and business center în parteneriat cu UNStudio, Olanda; Hualing residential estate and development regulation plan în parteneriat cu Hualing group, Georgia; Tbilisi Hyatt Hotel at Rustaveli avenue în parteneriat cu ReardonSmith Architects, UK; Tsinandali Estate, A Radisson Collection Hotel în parteneriat cu Ingo Maurer, Germania; Individual Residential House in Avlabari în parteneriat cu Jurgen Mayer, Germania;  Business center at Besiki st în parteneriat cu Giura Gur Architects, Israel și Tbilisi Central Railway Station în parteneriat cu ZJA, Olanda.

SHARE Architects va prezenta la Iași, în cadrul Regionalei de Arhitectură Moldova, două expoziții internaționale:Cyprus State Architecture Awards” și “Architecture as a political act”

Premiile de Arhitectură ale Ciprului au fost înființate în 1992 și sunt decernate la fiecare trei ani de către Președintele Republicii. Principalul lor obiectiv este recunoașterea publică a unor proiecte excepționale de arhitectură contemporană din Cipru și, în general, încurajarea arhitecturii de înalt nivel. Premiile sunt acordate clădirilor individuale sau complexelor de clădiri finalizate care sunt remarcabile în felul lor, indiferent de dimensiune, tip și cost de construcție. 

Principalul criteriu de acordare a premiului este calitatea arhitecturii, contribuția acesteia la comunitate și la societate în general, precum și consecvența tehnică a construcției. Printre criteriile de selecție se numără modul în care clădirea se integrează în mediul înconjurător, conceptul arhitectural, adecvarea sa funcțională, precum și coerența, consecvența și inovația în materie de proiectare, construcție și utilizare a materialelor. 

La RAM 2024 TRANSVERSAL vor fi prezentate lucrările câștigătoare State Architecture Awards din 2022, acestea fiind Kalopanayiotis Winery realizat de Eraclis Papachristou Architects și Eleftheria Square realizat de Christos Passas – Zaha Hadid Architects. 

Tomaž Krištof, Directorul studiokrištof din Slovenia despre expoziția “Architecture as a political act” pe care o va prezenta la Iași.

“Arhitectura este întotdeauna un act politic. Este împletită cu probleme complexe de achiziție a terenurilor, proprietate, reglementări, cunoștințe și identitate, toate acestea fiind chestiuni fundamental sociale. Fiecare structură servește ca un steag simbolic pe un teritoriu dat, semnificând prezența și identitatea noastră. Fiecare clădire poate contribui la țesătura socială sau chiar poate întări infrastructura de apărare a unei comunități specifice.

Cu toate acestea, există situații în care arhitectura transcende rolul său socio-politic fundamental. Fie datorită intențiilor explicite ale clientului sau a sensibilității arhitectului față de spiritul timpului. arhitectura deține capacitatea de a transmite un mesaj politic, social sau economic direct. Această dimensiune inerentă formează o parte fundamentală a limbajului arhitectural, un cod adânc înrădăcinat în profesia noastră, de la începuturile sale.” 

Informații detaliate despre evenimente vor fi publicate pe site-urile OAR Iași și SHARE Architects.