Club de dezbatere și informare în arhitectură lansat la Iași
Asociația culturală PRO Event, OAR Iași și Ziarul de Iași au lansat joi, 3 iunie 2021, clubul New Iasi Architecture, o inițiativă pentru calitatea arhitecturală a orașului și creșterea atractivității Iașului ca spațiu de locuit, de muncă și de vizitat.
Contextul Săptămânii Creativității Românești, desfășurată la Iași, între 2 și 6 iunie, a creat cadrul potrivit pentru a lansa clubul de dezbatere și informare New Iasi Architecture și a aduce tema dezvoltării orașului, din punct de vedere arhitectural, în centrul conferințelor din cadrul festivalului.
Florin Mindirigiu, inițiator New Iasi Architecture (NIA) și curator evenimente arhitectură din cadrul Romanian Creative Week RCW 2021:
‘’New Iasi Architecture este un club de dezbatere și informare asupra spațiului construit din Iasi, care oferă acces la proiectele arhitecturale ale orașului pentru profesioniști, public și tineri, facilitând informarea corectă și inspirând tinerii să se angajeze în promovarea calității mediul construit. Am invitat la Iași arhitecți și experți, recunoscuți național, pentru o serie de discuții despre oraș. Astfel, evenimentul de joi, 3 iunie a fost centrat pe oraș – spațiu de locuire, muncă și destinație turistică, iar cel de vineri, 4 iunie, a tratat o temă specifică orașelor istorice – relația arhitecturii noi cu arhitectura de patrimoniu.
In premieră, inițiativa NIA a facilitat accesul specialiștilor și publicului larg într-unul din șantierele importante ale orașului – Palas Campus. Comunicarea cu dezvoltatorii imobiliari și impactul proiectelor arhitecturale asupra orașului nostru vor fi printre preocupările prioritare ale clubului de inițiativă New Iași Architecture.”
În cadrul primelor evenimente organizate sub egida clubului au participat, în calitate de invitați:
arh. Adrian Soare (partener al biroului CUMULUS), arh. Andrei Uleia (fondator DaSein), arh. Dragoș Epure (co-fondator METROPOLIS Architects), arh. Șerban Daniel Lucian (practician și asistent la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj), arh. Victor Grosu (fondator Grosu Art Studio).
conf. dr. arh. Ștefan Bâlici (Director general Institutul Național al Patrimoniului), arh. Emil Ivănescu (Președinte OAR București) prof. dr. arh. Augustin Ioan, arh. Șerban Țigănaș (decan Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Cluj-Napoca)
Evenimentele au fost moderate de Mihai Drișcu – președintele Ordinului Arhitecților din Iași
Dragoș Ciolacu – președintele Uniunii Arhitecților Iași și Toni Hrițac – redactor șef
Ziarul de Iași.
Despre Asociația culturală PRO Event
Asociația Culturală Pro Event, fondată în 2012, a marcat peisajul cultural ieșean cu evenimente și programe cu larg impact cultural, economic și social, dintre care amintim: primul festival al educației, FIE Iași 2013, Festivalul de carte și autori pentru copii (2013), Iași Fringe Festival (2013), CLASIC 300 (2012, 2013), Iași History Lighting Tour (2015), EUMies 2017 Award Exhibition in Romania, și s-a implicat activ în programe de arhitectură, invitând la Iași importante nume ale arhitecturii românești și europene. La nivel internațional, este partener activ al platformei de comunicare în arhitectură share-architects.com , proiect inițiat la Iași, dezvoltat astăzi în 15 țări din Europa centrală și de sud-est.