CONTRACTOR Pristina 2022

28th February | Swiss Diamond Hotel | Pristina

Ftesë për Konferencën Ndërkombëtare të Arkitekturës dhe Zhvillimit Urban – SHARE Contractor Prishtina, 28 Shkurt 2022

Për herë të parë në Kosovë, më 28 shkurt 2022, do të mbahet Konferenca Ndërkombëtare e Arkitekturës dhe Zhvillimit Urban – Contractor Prishtina, organizuar nga SHARE Architects dhe Asociacioni i Arkitektëve të Kosovës.

Kjo ngjarje e sjell Prishtinën në vëmendje të komunitetit të arkitektëve, planerëve urban, inxhinierëve dhe kompanive të specializuara të teknologjisë dhe inovacionit në ndërtim. Skena e Prishtinës, duke u bërë pjesë e një rrjeti global të ngjarjeve me ndikim të lartë në fushën e arkitekturës dhe urbanizmit, do të mirepres emra të njohur ndërkombëtar dhe kombëtar, duke i shërbyer ndarjes së përvojave midis profesionistëve dhe përcjelljes së tyre te arkitektët e rinj dhe të interesuarit rreth çështjeve të arkitekturës dhe qytetit.

“Ky qytet është ai që është, sepse njerëzit janë ata që janë”.  Duke ndjekur thënien e famshme të Platonit Konferenca Ndërkombëtare e Arkitekturës dhe Zhvillimit Urban – Contractor Prishtina 2022, ofron një platformë për diksutimin e rolit të arkitektit në ndryshimet e përshpejtuara të kushteve të shoqërisë sonë dhe përshtatjes ndaj një konteksti kulturor të trashëguar.

Në tri sesionet plenare të konferencës do të prezantohen projekte bashkëkohore dhe inovative, nga folës prej vendeve të ndyshme të Evropës. Ndërsa një diskutim midis profesionistëve dhe akademikëve vendas mbi çështjet e identitetit të Kosovës në kontekst urbanistik, arkitektonik dhe atë të trashëgimisë, sjell bashkërendimin dhe përplasjen e ideve e koncepteve që formësojnë mjedisn e ndërtuar, rrjedhimisht, jetën tonë.

Ftojmë të gjithë arkitektët e Kosovës, të angazhuar në disiplinën e planifikimit urban, arkitekturës, dizajnit dhe teknologjisë së ndërtimit, të bëhen protagonistë të kësaj ngjarje të rëndësishme, duke u bindur që Prishtina dhe Kosova janë pjesë e zhvillimeve profesionale më aktuale.

Ju mirëpresim dhe ju inkurajojmë të bëheni pjesë e këtij formati, që organizohet për herë të parë në vendin tonë!

Me respekt,

Kryesia e Asociacionit të Arkitektëve të Kosovës

Masar DUSHI, Kryetar

SHARE Opera Omnia Award

SALI SPAHIU

Architect

International Guest Speakers

Masar Dushi

President of Architects Association of Kosovo

Rainer Schmidt

Founder Rainer Schmidt Landscape Architects + Urban Planners, Germany

Burak Pekoğlu

Founder & Creative Director, BINAA I Building Innovation Arts Architecture, Turkey

Dean LAH

Founder Enota, Slovenia

Angel Zahariev

Founder A&A Architects, Bulgaria

Besian Mehmeti

Founder of BMA Studio, North Macedonia

Ervin Taçi

Co-founder DEA Studio, Albania

Prof. Dr. Violeta NUSHI, Inxh.Dip.Ark.

Dean of the Faculty of Architecture,  University of Pristina "Hasan Prishtina

Bujar Demjaha

Owner/Main architect, A design, Kosovo

Dr. Techn. Ilir GJINOLLI

Director Urban-Plus, Kosovo

Adelina TAHIRI NELA

Architect & Co-founder, LOCUS, Kosovo

Erona Bexheti

Freelance architect, Kosovo

Edmond Drenogllava

Freelance Architect, Kosovo

Bledion BARALIU

Co-founder, Managing Director archiEDU, Kosovo

Freskim Sylejmani

CEO/BIM Manager archiEDU, Kosovo

Ideal Vejsa

Executive director, co-founder Maden Group architecture studio, Kosovo

Mag. Sami Arifaj

Co-founder MOB IN Sh.P.K.

Joris Verhiest

Director COMEX MA North, Building Systems

Dijana Vučinić

Founder and principal DIJANA VUČINIĆ Architecture Research and Practice, Montenegro

Denis Gafuri

Sales trainer at Deko Solution

Leonit GECAJ

Project development Manager BAU Holding

Veton Sinani

Architect / Project Coordinator M-technologie

Official Opening Special Guests

Perparim RAMA

Prishtina City Mayor

Prof. Dr. Violeta NUSHI, Inxh.Dip.Ark.

Dean of the Faculty of Architecture,  University of Pristina "Hasan Prishtina

Matilda Pando

President of Albanian Association of Architects (AAA)

Martin PANOVSKI

Former President of Association of Architects of Macedonia, Member of CCA CEE, Founder, Chief Architect, RADiUs architects doo Skopje

Armand Vokshi

Former President of Albanian Association of Architects, Member of CCA CEE, Founder Avatelier

Organizing Comittee

Masar Dushi

President of Architects Association of Kosovo

Florin Mindirigiu

President of SHARE Architects

Bledion BARALIU

Co-founder, Managing Director archiEDU, Kosovo

Freskim Sylejmani

CEO/BIM Manager archiEDU, Kosovo

Moderators

Dasara Pula

PhD. Cand. in Architecture and Urban Planning. Polis University, Albania & Department of Architecture, University of Ferrara, Italy

Flaka Xerxa Beqiri

Faculty of Architecture, University of Prishtina "Hasan Prishtina", Kosovo

FLORIAN KURTESHI

architect, teaching assistant at AAB University, Kosovo

Debate: ''IDENTITEI I KOSOVËS NË KONTEKSTIN URBANISTIK ARKITEKTONIK DHE ATË TË TRASHËGIMISË''

Moderators

Bekim Ramku

Dipl.Eng.Architect AA.MA Housing & Urbanism, Kosovo

Prof. Ass. Dr. TEUTA JASHARI KAJTAZI

Faculty of Architecture, university of Prishtina

Panelists

Prof. Asoc. Dr. Florina Jerliu

University of Pristina, Faculty of Architecture

Prof. Asoc. Dr. Flamur DOLI

University of Pristina, Faculty of Architecture

Eliza HOXHA

Arkitekte, PhD candidate TU, Graz, Austria

Blerta VULA RIZVANOLLI

University for Business and Technology, Department of Architecture, Kosovo

Prof. Ass. Dr. DUKAGJIN HASIMJA

Faculty of Architecture, University of Prishtina

Ing.dipl.ark. XHELAL LLONÇARI

lecturer, Faculty of Architecture, University of Prishtina

Event Program

Day 1
28 Feb 2022

09:20 – 09:40 | Official Opening Session

Welcome speeches: Florin MINDIRIGIU, President of SHARE Architects Masar DUSHI, President of Architects Association of Kosovo Prof. Dr. Violeta NUSHI, Inxh.Dip.Ark. Dean of the Faculty of Architecture, University of Pristina “”Hasan Prishtina” Matilda PANDO, President of Albanian Association of Architects (AAA) Martin PANOVSKI, Former President of Association of Architects of Macedonia, Member of CCA CEE, Founder, Chief Architect, RADiUs architects doo Skopje Honorary Guest: Përparim RAMA, Mayor of Prishtina  

09:40 – 11:30 | Plenary Session #1

Moderator: FLAKA XERXA BEQIRI, PhD, Faculty of Architecture, University of Prishtina “Hasan Prishtina”, Kosovo “The Botanical Museum in Prishtina: a relation between nature, humans and architecture.” ERONA BEXHETI, Freelance architect, Kosovo EDMOND DRENOGLLAVA, Freelance Architect, Kosovo “Tree time sustainable Kitchen fronts that appeal to all the senses – Made in Germany” “Fronte të Kuzhinave nga koleksioni “Tree Time” që terheqin të gjitha shqisat – Made in Germany” Mag. Sami Arifaj, co-owner MOB IN SHPK (Sponsor) “Architecture meets people” ERVIN TAÇI, Co-founder DEA Studio, Albania “Novelty” IDEAL VEJSA, Executive director, co-founder Maden Group architecture studio, Kosovo “A New Way to Inspire the Future with Samsung Display Solutions” DENIS GAFURI, Sales trainer at Deko Solution (Partner) DEAN LAH, Founder Enota, Slovenia Q&A  Session

11:50 – 13:40 | Plenary Session #2

Moderator: DASARA PULA, PhD. Cand. in Architecture and Urban Planning. Polis University, Albania & Department of Architecture, University of Ferrara, Italy “Place based Contemporary Architecture” Adelina Tahiri NELA, Architect & Co-founder LOCUS, Kosovo “Commons among us” DIJANA VUČINIĆ – founder and principal DIJANA VUČINIĆ Architecture Research and Practice, Montenegro BUJAR DEMJAHA, Owner/Main architect, A design, Kosovo BAU Holding | BAU Market (Main Partner) BURAK PEKOĞLU, Founder, BINAA Studio, TURKEY Q&A Session

14:30 – 16:20 | Plenary Session #3

Moderator: FLORIAN KURTESHI , AAB UNIVERSITY, Department of Architecture, Kosovo “Schools that Inspire” ILIR GJINOLLI, Founder Urban Plus,Kosovo “Living Architecture” BESIAN MEHMETI, Founder of BMA Studio, North Macedonia “Build Beyond Tomorrow” JORIS VERHIEST, Director COMEX MA North, Building Systems, Wicona (Sponsor) “PRISHTINA PARK-ing – Winner Public Spaces in SHARE Future Project Awards 2020” BLEDION BARALIU, Co-founder, Managing Director archiEDU FRESKIM SYLEJMANI, CEO/BIM Manager archiEDU, Kosovo “NV Tower – the innovative multifunctional high rise building” ANGEL ZAHARIEV, Founder A&A Architects, Bulgaria Q&A Session

16:40 – 17:20 | Opera Omnia Award Ceremony

“Urban Planning to Landscape Architecture – Open Space to Identity” RAINER SCHMIDT, Founder Rainer Schmidt Landscape Architects + Urban Planners, Germany Opera Omnia Award Ceremony SPECIAL GUEST: architect SALI SPAHIU GUESTS: Florin MINDIRIGIU, Founder of SHARE Architects Masar DUSHI, President of Architects Association of Kosovo The work of architect SALI SPAHIU will be celebrated with the award ceremony of the SHARE OMNIA distinction for noteworthy accomplishments in the fields of architecture, as well as for the role played in developing significant architectural projects throughout their career.

17:20 – 18:35 | Debate “IDENTITETI I KOSOVËS NË KONTEKSTIN URBANISTIK, ARKITEKTONIK DHE ATË TË TRASHËGIMISË”

Chairman: Masar Dushi, President of Architects Association of Kosovo Moderators: Prof.Ass.Dr. TEUTA JASHARI KAJTAZI, Grad.Eng.Arch., University of Prishtina, Faculty of Architecture, Kosovo BEKIM RAMKU, Dipl.Eng.Arch. AA.MA Housing & Urbanism, Kosovo Panelists:  PROF. ASOC. DR. FLAMUR DOLI, University of Pristina, Faculty of Architecture XHELAL LLONCARI, ida., Lecturer at FNA – Architecture Phd. DUKAGJIN HASIMJA, ida, Lecturer at FNA – Architecture PROF. ASOC. DR. FLORINA JERLIU, University of Pristina, Faculty of Architecture ELIZA HOXHA, Arkitekte, PhD candidate TU, Graz, Austria BLERTA VULA RIZVANOLLI, University for Business and Technology, Department of Architecture, Kosovo

Organizer

Co-Organizer

Main Partner

Partners

Sponsors

Promoters